28 września 2015
Czy mrówki są kwaśne? Jak smakują koniki polne? Czy kantalupa to danie obiadowe? Odpowiedź na te pytania z pewnością poznamy w Tajlandii. Aromat i egzotyka tutejszych potraw zachwyci nasze zmysły. Nie należy także dziwić się turystom fotografującym pięknie podane dania.
Tajlandia | Kuchnia tajska to bogactwo kolorów i smaków (by missbossy )
Popularność kuchni tajskiej w Europie
Choć kuchnia tajska nie jest w Polsce zbyt dobrze znana, w większych miastach coraz popularniejsze stają się restauracje serwujące dania z tego zakątka świata. Musimy jednak pamiętać, iż jest to tajska sztuka kulinarna w wersji dostosowanej do gustu Europejczyków, a prawdziwa Tajlandia to nie tylko trawa cytrynowa i mleczko kokosowe, lecz całe bogactwo egzotycznych smaków.
Bogactwo smaków
Tajska tradycja kulinarna ukształtowała się dzięki kontaktom z innymi krajami. Szczególnie widoczne są tu wpływy: Birmy, Laosu, Kambodży i Malezji, dostrzega się także chińskie inspiracje. Nawet curry – danie niezwykle popularne i uważane za symbol tajskiej kuchni, przywędrowało tu z Indii w XVIII w., podobnie jak przepisy wywodzące się z kultury muzułmańskiej. Z kolei pomidory i papryczki chili zawdzięczają Tajowie Portugalczykom. Dzięki umiejętnemu łączeniu lokalnych składników z tymi pochodzącymi z różnych stron świata, tajscy kucharze uzyskują dania o niezwykłym smaku.
Co się jada na północy, a co na południu Tajlandii?
Tradycyjna kuchnia tajska wiązała się przede wszystkim z wykorzystywaniem tanich i łatwo dostępnych składników (stąd jej duże zróżnicowanie regionalne).
Na północy potrawy są łagodniejsze, często pojawia się w nich kapusta i wieprzowina, mniej jest natomiast owoców morza. Im dalej na wschód, tym dania mogą być coraz bardziej zaskakujące. Spotkamy się tu z tak egzotycznymi dla Europejczyków przysmakami, jak smażone owady (głównie mrówki i koniki polne oraz szarańcze) czy żaby w pikantnym sosie. Jedzenie tu podawane jest ostre, obficie doprawione chili. Południe to przede wszystkim kraina kokosa – słodkie mleczko kokosowe stanowi ważny składnik wielu dań. Wytwarzany z niego olej wykorzystywany jest do smażenia i nadaje potrawom specyficzny smak. Spróbujemy tu też świeżych ryb i owoców morza. Kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice mogą pojawić się w sałatkach i jako danie główne.
Niezależnie od regionu, dla tajskiej kuchni charakterystyczna jest dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami, co owocuje powstaniem egzotycznych kombinacji np. słodkiego i pikantnego.
Tajlandia | Kurczak w zielonym curry (by Lummmy )
Ryż na sto sposobów
Ryż to podstawa tajskiej kuchni – pojawia się na stołach codziennie. Występuje on w kilku odmianach, różniących się długością i kształtem ziaren. Przyrządzany jest rozmaicie: smażony, gotowany klasycznie lub na parze, a także podawany w postaci kleików.
Najprostsza potrawa to miseczka gorącego, parującego ryżu, zmieszanego z aromatycznymi przyprawami i świeżymi ziołami. Ryż stanowi też podstawę sycących dań mięsnych przyrządzanych z kurczakiem czy wieprzowiną i dodatkiem gęstego, pikantnego sosu. Często podawany jest też z sosem sojowym lub rybnym, który nadaje potrawie specyficzny, słonawy smak.
Ryż to także dodatek do najpopularniejszego tutaj dania – curry. Nazywane są tak sosy o różnej gęstości, zarówno te sycące, z dużą ilością mięsa, jak i wodniste, o konsystencji zupy. Najbardziej znane jest curry żółte i zielone (rybne). Oba dania są wyjątkowo ostre.
Nieco łagodniejszą tradycyjną potrawą jest yam – ułożone na liściach sałaty kawałki mięsa, ryby i warzyw. Obowiązkowy element obiadu to zupa. Najpopularniejsza jest ostro-kwaśna zupa z krewetek.
Będąc w Tajlandii warto też spróbować egzotycznych owoców, które można kupić na każdym targu. Ich różnorodność jest ogromna! Oprócz znanych nam bananów, arbuzów i ananasów, które są tu wyjątkowo tanie i soczyste, możemy spróbować gujawy, papai, kantalupy czy owoców longan. Za króla owoców uważany jest z kolei durian. Duża popularnością cieszą się tez orzeźwiające napoje na bazie soków owocowych.
Tajlandia | W wielu regionach potrawy są bardzo pikantne (by atbaker )
Coś dla oka
W Tajlandii jedzenie stanowi ważny element kultury: przy stole gromadzą się rodziny i odbywają się spotkania towarzyskie. Tajowie dużą wagę przywiązują więc do oprawy towarzyszącej posiłkom, ściśle przestrzegają też zasad etykiety.
Nawet prostym potrawom towarzyszą często wymyślne dekoracje ze świeżych owoców i warzyw, wycinanych w fantazyjne kształty.
Ważne jest także zachowanie przy stole. Tajowie używają pałeczek, jednak w przeciwieństwie do innych narodów Azjatyckich, tylko przy jedzeniu makaronu. Do potraw z ryżu podawane są łyżki i widelce. Dużym nietaktem jest wzięcie widelca do prawej dłoni i wkładanie nim kęsów bezpośrednio do ust – powinien służyć tylko do nałożenia potrawy na łyżkę. Niektóre dania, np. gęsty kleisty ryż, je się palcami, formując niewielkie kulki, które macza się w podanych sosach. Należy jednak pamiętać, by zawsze używać prawej ręki. Smacznego jedzenia można skosztować zarówno u ulicznych sprzedawców, jak i w niewielkich knajpkach. Najlepiej wybrać miejsca, w których stołują się miejscowi. Tam mamy szansę poznać prawdziwą tajską kuchnię.
Tajlandia | Tajowie przykładają dużą wagę do odpowiedniego zachowania się przy stole (by Martin Bartosch )
« poprzednia | następna » |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...