Zioła i przyprawy odgrywają ważną rolę w kuchni tajskiej. Nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat. Czego zatem nie może zabraknąć w kuchni Tajów?

Tajlandia | Suszone laski cynamonu
Tajlandia | Suszone laski cynamonu (by Hans )

Pasta curry

Wyróżnia się trzy pasty curry: czerwoną (ostra), zieloną (średnio ostra) oraz żółtą (najmniej ostra).  Przygotowuję się je z suszonych oraz świeżych ziół i przypraw, m.in. kolendry, galangalu, trawy cytrynowej, kardamonu, kurkumy oraz oczywiście chili, która nadaje ostrego smaku.

Chili

Tajowie uwielbiają chili. Papryczki są dodatkiem zup, sosów i przekąsek. Oprócz walorów smakowych, chili posiada też właściwości zdrowotne, np. działa przeciwzapalnie albo obniża poziom cholesterolu we krwi.

Bazylia

Tajska bazylia nieco różni się od tej dobrze nam znanej. Włochate listki i cytrynowy aromat. Dodawana do sałatek, zup oraz makaronów.

Kolendra

Pak chee, czyli dobrze nam znana kolendra, lubiana jest też przez Tajów. Używana zamiast kolendry, bardzo orzeźwiająca. Do potraw dodawana pod sam koniec gotowania, by nie straciła koloru.

Kardamon

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Starożytni Egipcjanie żuli ziarna, a Grecy i Rzymianie używali jako perfum. Na równi z szafranem, jest to najdroższa przyprawa na świecie. W kuchni tajskiej mieszana jest z imbirem.

Cynamon

Smak cynamonu kojarzymy najczęściej z deserami. Przyprawa ta idealnie komponuje się z jabłkami. Tajowie używają cynamonu również do przygotowywania dań obiadowych, np. z dodatkiem kurczaka.

Tajlandia | Świeże papryczki chili
Tajlandia | Świeże papryczki chili (by lanur )

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa występuje w postaci łodyg, dodawana jest do zup i sosów, nadając lekkiego, cytrynowego posmaku. W sprzedaży dostępna jest świeża oraz suszona, pokrojona, wysuszona oraz w postaci olejku.

Limonka Kaffir

Tajowie lubią również lionkę Kaffir. Liście i skórka dodawane są do zup, nadając cytrusowy smak i aromat. Sokiem z limonki skrapia się gotowe już dania.

Tamaryndowiec

Tamaryndowiec jest dobrym źródłem magnezu, wapnia oraz witaminy C. Posiada właściwości zdrowotne. W Tajlandii używany jest jako przyprawa (w smaku lekko kwaśna, cierpka) do zup i sosów. W kuchni tajskiej popularna jest również pasta z tamaryndowca.

Galangal

Galangal, nazywany tajskim imbirem jest bardzo popularny w Tajlandii. Najczęściej łączy się go z chilli, jako dodatek do dań rybnych, duszonych mięs czy zup. W smaku imbirowo-pieprzowy, z odrobiną cierpkości cytryny.

Tajlandia | Kardamon
Tajlandia | Kardamon (by PDPics )

Sos sojowy

Sos sojowy dobrze jest nam znany głównie dzięki sushi. Sos przygotowywany jest z ziaren soi, prażonych ziaren ryżu albo pszenicy, wody oraz soli, następnie poddawany fermentacji.

Sos rybny

Kolejny sosem popularnym w Tajlandii jest sos rybny, przygotowywany, jak sama nazwa wskazuje, z ryb. Zalewane wodą i solone, poddawane są fermentacji. Sos ma charakterystyczny smak i zapach, nie każdy jest jego smakoszem. Tajowie dodają go do wielu potraw zamiast soli.

Sos ostrygowy

Sos ostrygowy, w przeciwieństwie do sosu sojowego czy rybnego, jest gęsty. Obecnie nie jest przyrządzany z ostryg, ale na bazie ekstraktu. Sos ostrygowy przygotowywany według tradycyjnej receptury, czyli gotowanych ostryg, jest dziś bardzo trudno dostępny.

Tajlandia | Trawa cytrynowa
Tajlandia | Trawa cytrynowa (by yuelanliu )




Zainteresować Cię również mogą ...