15 września 2018
Owoce występujące w Tajlandii prezentują prawdziwe bogactwo gatunków i smaków. Odwiedzając tutejsze stragany znajdziemy zarówno kolczaste duriany, skupione w gronach longany, soczyste mangostany, orzeźwiające rambutany, ciężkie od mleka orzechy kokosa i wiele innych smaków i aromatów.
Tajlandia | Bangkok - Sprzedawczyni rambutanów na targu (by Grzegorz Łaski)
W tropikalnym słońcu...
Egzotyczne owoce kupowane na półkach naszych europejskich marketów mają niewiele wspólnego z owocami dojrzewającymi w tropikalnym słońcu. W Tajlandii nawet kosztując banana będziemy mieli wrażenie, że jemy go po raz pierwszy...
Durian
Durian uważany jest za króla owoców tropikalnych. Jego wygląd zewnętrzny przypomina kolczastą łuskę, dobrze nam znanych kasztanów. Miąższ durianu spożywa się na surowo lub poddaje się go różnorodnym procesom, głównie suszeniu i fermentacji.
Durian to owoc pełen sprzeczności – kuszący smak jego miąższu kontrastuje nieprzyjemnym i przenikliwym zapachem skórki (z powodu zwartości siarczków).
Owoc ten świetnie smakuje po wymieszaniu z ryżem i mleczkiem kokosowym lub przetworzony na marmoladę. Nadaje się także jako dodatek do lodów i ciastek.
Jadalne są również nasiona durianu, które smaży się na oleju, a następnie posypuje cukrem i ugotowanym ryżem. To nie koniec możliwości tego owocu – durian uważany jest przez azjatycką ludność za afrodyzjak. Nieprzyjemny zapach durianu bywa tak silny, że większość hoteli i linii lotniczych zabrania wnoszenia tego owocu na swój teren. Mawia się, że durian „piekielnie trąci lecz bosko smakuje”.
Tajlandia - Durian (by kindee)
Pitaja – „Smoczy Owoc”
Pitaja, czyli charakterystyczny owoc o intensywnie różowej skórce i białym miąższu z czarnymi pestkami (niektórym kojarzy się z makowcem), zwana jest także Smoczym Owocem (Dragon Fruit). Tajska nazwa tego przysmaku to: Khanun.
Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa (np. Hylocereus i Stenocereus). Miąższ smoczego owocu jest soczysty i słodki, czasem lekko kwaskowaty. Pitaja smakuje szczególnie dobrze, gdy jest schłodzona. Z przekrojonego na pół owocu miąższ można wyjadać łyżeczką (konsystencja podobna do kiwi).
Ciekawostką jest fakt, że kwiaty, z których rozwijają się smocze owoce kwitną tylko nocą.
Tajlandia | Zjawiskowa pitaja – Dragon Fruit (by blumenbiene )
Langsat (zwany także Duku)
Langsat rośnie w pękach, zupełnie jak nasze winogrona. Każde z matowo-żółtych „gron” tego owocu jest wielkości dużej śliwki. Pod cienką skórką znajdują się białe segmenty miąższu o konsystencji galaretki. W środku znajdziemy zielone pestki, których nie powinno się rozgryzać, gdyż mają bardzo gorzki smak.
Miąższ tego owocu jest jednocześnie słodki i lekko kwaskowaty. Orzeźwiające langsaty są prawdziwym przysmakiem w gorących tropikach.
Tajlandia - Langsat (by robandstephanielevy)
Mangostan
Mangostany to okrągłe, ciemnofioletowe jagody, o wielkości 4-7 cm. Pokryte są suchą, grubą skórką, pod którą kryje się biały soczysty miąższ z kilkoma pestkami.
Mangostan porównywany jest pod względem smaku do moreli, pomarańczy, ananasa, a nawet truskawki – wrażenia są tak odmienne, że aby je zweryfikować, pozostaje nam tylko skosztować tego niezwykłego owocu.
Podczas obierania i jedzenia mangostanów trzeba pamiętać o ich jednej mało przyjemnej cesze, mianowicie: choć sok owoców jest biały, potrafi powodować trudne, a nawet niemożliwe do sprania plamy.
Tajlandia - Mangostan (by goosmurf)
Mango
Dobrze nam znane mango, w Tajlandii posiada kilkanaście odmian. Poszczególne owoce różnią się między sobą wielkością i kolorem: mogą być żółte lub zielone, o długości od 15 do nawet 30 cm.
Mango najczęściej ma wydłużony i nieco spłaszczony kształt. Owoce pokryte są cienką i gładką, ale twardą skórką, w ich środku zaś znajduje się duża i płaska pestka.
W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty lub nawet czerwony. Mango spożywa się zwykle po obraniu ze skórki. Żółtopomarańczowy miąższ owocu jest słodki i soczysty.
Tajlandia - Mango (by chooyutshing)
Pomelo
Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza nawet 20 cm, a waga – 2 kg. Owoc przypomina duży grejpfrut: jest kulisty o żółtej, żółtozielonej lub różowej skórce, której grubość dochodzi do 5 cm.
Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie cząstki, które otoczone są twardą błoną. We wnętrzu każdej cząstki znajduje się – właściwa cytrusom – półprzezroczysta masa i kilka pestek.
Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Jada się je na surowo, mogą także stanowić ciekawy dodatek do sałatek.
Tajlandia - Pomelo (by hslo)
Rambutan
Rambutan to owoc o wielkości dużego orzecha włoskiego. Zwykle występuje w kolorze żółtym lub czerwonym.
Jego powierzchnia pokryta jest licznymi włoskami. Jadalne wnętrze owocu – białawy, galaretowaty i aromatyczny miąższ – ma słodki lub kwaskowaty smak. Znajdujące się w środku nasionka należy usunąć, gdyż są niejadalne. Kwaśne odmiany owoców spożywa się po ugotowaniu, słodkie – na surowo.
Tajlandia - Rambutan (by John Pavelka)
Papaja
Papaja jest owocem bardzo smacznym, a jednocześnie jednym z najtańszych na tajskim rynku. Ma ona gruszkowaty kształt, a jej wielkość przekracza czasem nawet 30 cm.
Pod twardą skórką dojrzałego owocu kryje się pomarańczowy lub żółty miąższ o smaku porównywanym czasem do gotowanej słodkiej marchewki. Papaję spożywać można na surowo lub wykorzystać ją do wyrobu dżemów, alkoholi i jako dodatek do deserów. Z zielonej papai przygotowuje się świetną i piekielnie ostrą sałatkę.
Tajlandia - Papaja (by Luis Tamayo)
Longan
Tajskie longany są słynne na całym świecie. Ich słodki różowo-biały miąższ posiada właściwości orzeźwiające i energetyzujące. Longan może być spożywany jako deser, z syropem, lepkim ryżem lub tapioką.
Tajlandia - Longan (by FotoosVanRobin)
« poprzednia |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...