30 kwietnia 2012
Jedną z głównych atrakcji, która przyciąga turystów w azjatyckie strony jest lokalne jedzenie. Miejscowa kuchnia kusi podniebienia gości z zachodu, nieprzywykłe do wielu zaskakujących smaków, aromatów i kulinarnych rozwiązań. A gdzie najlepiej poznamy tajniki tradycyjnej kuchni danego kraju? Oczywiście u ulicznych sprzedawców.
Tajlandia | Kuszący uliczny stragan w Bangkoku (by mattmangum )
Barwne stragany, wózki z parującymi kotłami i pływające po kanałach łodzie ciężkie od owoców i gotowych przekąsek, to stały element krajobrazu Bangkoku i innych azjatyckich miast. Tak zwane: street food jest zarówno atrakcją, jak i niekłamaną przyjemnością. Krążąc po uliczkach gościnnych miast Azji i odwiedzając uliczne stragany możemy przeżyć kulinarną podróż życia.
Czym właściwie jest street food? To owoce, przekąski i napoje, podawane na ciepło lub zimno w formie od razu gotowej do spożycia, sprzedawane na straganach, zgrupowanych zazwyczaj wzdłuż ulic lub na publicznych placach. Choć stragany są w większości mobilne, wielu sprzedawców stacjonuje codziennie w tych samych miejscach. Uliczne jedzenie jest oczywiście tańsze niż to dostępne w restauracjach.
Aby lepiej zaplanować nasze kulinarne wojaże, warto zapoznać się z rankingiem opublikowanym w marcu tego roku na portalu podróżniczym www.cnngo.com: Asia's 10 greatest street food cities. Na liście 10 azjatyckich miast, w których znajdziemy najlepsze jedzenie sprzedawane na ulicach, nie mogło oczywiście zabraknąć Bangkoku. Ranking zawiera także wyliczenie 10 najlepszych ulicznych smakołyków danego miasta wraz z mapką, gdzie najprawdopodobniej możemy je znaleźć (pewna granica błędu związana jest z mobilną naturą straganów).
Poza Bangkokiem, doskonałym ulicznym jedzeniem mogą pochwalić się: Penang w Malezji, Tajpej na Tajwanie, Fukuoka w Japonii, Hanoi w Wietnamie, Singapur, Seul w Korei, Xi'an w Chinach, Manila na Filipinach i Phnom Penh w Kambodży.
Tajlandia | Street food, czyli smakołyki sprzedawane na ulicy (by jaaronfarr )
Które tajskie przysmaki znalazły się na liście?
- Phat See Ew – smażony makaron ryżowy z brokułami i ciemnym sosem sojowym,
- Som tam – pikantna sałatka z papai,
- Moo Ping – grillowane szaszłyki wieprzowe,
- Boat noodles – aromatyczne danie makaronowe z kiełkami, wieprzowiną lub wołowiną, sprzedawane w małych miseczkach,
- Khao Phat Poo – smażony ryż z krabem, sosem rybnym, kolendrą i limonką,
- Moo Dat Diew – suszone mięso wieprzowe,
- Khanom Jeen – makaron ryżowy z curry,
- Cha Yen – mrożona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem, anyżem i nasionami tamaryndowca,
- Khao Niew Mamuang – kleisty ryż z mango,
- Khanom Khrok – słodki pudding kokosowy.
Wiele z tych potraw znajdziemy w tajskich restauracjach rozsianych po całym świecie, ale nigdzie nie będą smakowały one tak wyjątkowo, jak w samej Tajlandii.
Tajlandia | Mrożona herbata Cha Yen (by avlxyz )
Źródła:
The Government Public Relations Department
Cnn Go
Podyskutuj na forum Tajlandia
« poprzednia | następna » |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...