Czym właściwie jest curry?
Zgłębiając tajniki kuchni tajskiej, i w ogóle – azjatyckiej, często spotkać się można z określeniem curry: czerwone curry, zielone curry, pasta curry itp.
Czym właściwie jest owo curry?
Większości osób curry kojarzy się głównie z aromatyczną przyprawą, dostępną dziś w każdym sklepie, którą charakteryzuje ciepły pomarańczowo-żółty kolor i która świetnie komponuje się z drobiowym mięsem.
Owa curry-przyprawa może (ale nie musi) być składnikiem innego curry – rozumianego jako grupa specyficznych potraw kuchni azjatyckiej. Cała potrawa określania mianem curry składać się może z różnych rodzajów mięs, np. kurczaka, wołowiny, wieprzowiny czy ryby zanurzonych w gęstym łagodnym lub pikantnym sosie. W skład sosu wchodzą m.in. (danie to występuje w przeróżnych odmianach): zielone, żółte lub czerwone, świeże i suszone papryczki chili, pasta krewetkowa, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz czarny, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka.
Całe to bogactwo składników jest w różnych proporcjach i różnych kombinacjach mieszane i ucierane na jednolitą masę.
Curry można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowca (w słoiku czy w torebce), którego odpowiednią ilość musimy najczęściej wymieszać z mleczkiem kokosowym i podgrzać.
Curry można przygotować także w wersji wegetariańskiej z dużą ilością warzyw.
Foto: Lotus Head
Zainteresować Cię również mogą ...