297
(Głosy: 5, średnia ocena 4.60 na 5)
Jakie zasady obowiązują przy tajskim stole?4.60 out of 5 based on 5 voters.

Jakie zasady obowiązują przy tajskim stole?

Po tajlandzku je się widelcem i łyżką. Wszystkie potrawy podzielone są na małe kawałeczki - „na jeden kęs” - tak że nóż do niczego nie jest potrzebny.

Widelcem nakłada się ów kęs na łyżkę, a następnie za jej pomocą podaje się jedzenie do ust. Ponieważ niegdyś ryż był głównym daniem w każdym tajskim domu, również dziś króluje na tutejszych stołach, ma jednak dużo bogatsze towarzystwo.

Misa ryżu znajduje się zwykle na środku stołu lub każdy dostaje jego małą porcję od razu na swoim talerzu. Tajlandzkie posiłki są idealną okazją do nawiązania bliższych kontaktów z towarzyszami.

Zamawia się zwykle kilka potraw: zazwyczaj dwie osoby zamawiają trzy potrawy dodatkowo do swojego talerza ryżu, trzy osoby zamawiają cztery potrawy itd. Każdy wybiera ze wspólnie zamówionych potraw tę, którą chce spróbować i nakłada ją na swój talerz z ryżem.

Zaleca się jeść małe porcje i nie dokładać kolejnych potraw, póki nie skończymy tej, którą mamy na swoim talerzu. I

dealny tajlandzki posiłek jest harmonijną mieszanką smaków ostrych, łagodnych i słodko-kwaśnych i powinien być przyjemnością również dla innych zmysłów, takich jak wzrok i węch.

Typowy posiłek składa się oczywiście z ryżu, zupy, gotowanej albo pieczonej potrawy, potrawy smażonej, ostro przyprawionej sałatki i wyboru sosów z określonymi dodatkami (zwanych curry). Na koniec podaje się słodki deser i/albo świeże owoce, takie jak mango, durian, jackfruit, papaja, winogrona albo melony.

Photo by pointnshoot




Zainteresować Cię również mogą ...