274
(Głosy: 6, średnia ocena 5.00 na 5)
Skąd pochodzi ryż jaśminowy (Hom Mali)?5.00 out of 5 based on 6 voters.

Skąd pochodzi ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy (Hom Mali) uchodzi za „arystokratę” w swoim gatunku. Ryżowe ziarna o tak poetyckiej nazwie uprawiane mogę być tylko w jednym miejscy na ziemi...

Ojczyzną jaśminowego ryżu są regiony północno-wschodniej Tajlandii – tajemnicza i mało jeszcze znana pod kątem turystycznym kraina Isaan (zwana także: Issan, Isan).

Ziarna jaśminowego ryżu są podłużne i mają delikatny aromat porównywany czasem do zapachu orzechów lub kwiatu jaśminu.

Smukłe ziarna i doskonały smak zadecydowały o popularności tego gatunku ryżu, jako doskonałej bazy do dań kuchni egzotycznej.

Jak przygotować ryż jaśminowy?

  • Usunąć zanieczyszczenia płucząc ziarna ryżu pod bieżącą wodą
  • Wsypać ryż do garnka lub głebokiej patelni, zalać sporą ilością wody i gotować pod przykryciem przez 1-2 minuty na silnym ogniu aż do zagotowania
  • Aby ryż był miękki, do wody przed gotowaniem można dodać 2-3 krople soku z cytryny
  • Gdy woda zawrze zmniejszamy ogień i gotujemy ryż jeszcze ok. 10 minut
  • Kiedy ryż jest już odpowiednio miękki należy odlać nadmiar wody i pozostawić go na małym ogniu do "odparowania"

Photo by fotoosvanrobin




Zainteresować Cię również mogą ...