Tag: Kuchnia tajska
Egzotyczne owoce Tajlandii
Owoce występujące w Tajlandii prezentują prawdziwe bogactwo gatunków i smaków. Odwiedzając tutejsze stragany znajdziemy zarówno kolczaste duriany, skupione w gronach longany, soczyste mangostany, orzeźwiające rambutany, ciężkie od mleka orzechy kokosa i wiele innych smaków i aromatów.
Wigilia z nutką egzotyki
A gdyby tak na naszym wigilijnym stole pojawiły się dyskretne akcenty azjatyckie? Jedni decydują się na spędzenie świąt w Tajlandii, inni pozostają w domach przy tradycyjnej wigilijnej kolacji. Co z tymi, którzy cenią sobie tradycję, a jednocześnie tęsknią za egzotycznymi smakami?
Tajski sos rybny
Sos rybny jest popularnym dodatkiem do potraw tajskich. Jak sama nazwa wskazuje: robiony jest z ryb. Oprócz nich w składzie znajdziemy jeszcze tylko wodę i sól. Tajlandia | Sos rybny robiony jest nie inaczej, jak tylko z ryb, a uściślając: ze sfermentowanych ryb (by
Uliczne jedzenie w Tajlandii
Tajlandia słynie z ulicznego jedzenia. Wiele osób uważa, że to właśnie tu porcja zupy czy phat tai smakuje najlepiej. Jednak czy kupowanie jedzenia od przydrożnych sprzedawców jest bezpieczne? Tajlandia | Stoisko z tajską kuchnią w Bangkoku (by
Chili, czyli ulubiona przyprawa Tajów
Chili to papryczki o bardzo ostrym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiadają również właściwości zdrowotne. Nic dziwnego, że Tajowie tak się nimi zajadają! Tajlandia | Tajowie uwielbiają chili! (by seenful ) Chili w Tajlandii
Zupy tajskie – rozgrzewające i pyszne
Zupy są smaczne, sycące i rozgrzewające. W Polsce królową zup jest oczywiście rosół, ale kochamy też pomidorową, ogórkową czy barszcz biały. Zupy popularne są również i w Tajlandii, choć tu wyglądają i smakują nieco inaczej niż te dobrze nam znane, choć i w nich można się zakochać. Tajlandia | Tajska zupa Tom Yum (by