08 października 2014
Prowincja Ajutthaja, zwana też Phra Nakhon Si Ajutthaja, jest jednym z regionów znajdujących się w samym sercu Tajlandii. To miejsce o wyjątkowym znaczeniu kulturowym i historycznym – prawdziwy skarb narodowy Tajów.
Tajlandia | Ajutthaja - niegdyś wspaniała i potężna stolica Syjamu (by robphoto )
Położenie prowincji
Ajutthaja sąsiaduje z następującymi prowincjami Tajlandii: Lop Buri, Saraburi, Nakhon Pathom, Ang Thong, Pathum Thani, Nonthaburi i Suphan Buri. Obszar prowincji liczy 2 556 km² i zajmuje rozległą dolinę rzeki Chao Phraya (Menam). Dzięki obecności także innych cieków wodnych: Lop Buri i Pa Sak, region ten jest jednym z wiodących na rynku obszarów uprawy ryżu.
Podział wewnętrzny
Ajutthaja administracyjnie dzieli się na 16 mniejszych okręgów: Phra Nakhon Si Ajutthaja, Ban Phraek, Bang Ban, Bang Pahan, Bang Pa-in, Amphoe Bang Sai, Bang Sai, Lat Bua Luang, Maha Rat, Nakhon Luang, Phachi, Phak-Hai, Sena, Tha Rua, Uthai i Wang Noi. Największą dumą mieszkańców prowincji, jest stolica regionu, również nosząca nazwę Ajutthaja, która przez blisko 400 lat była stolicą całego kraju. Na terenie miasta znajdują się zapierające dech w piersiach ruiny, w których zaklęty został duch dawnej potęgi królestwa.
Produkty lokalne
Na tutejszych straganach dostrzeżemy szereg bardzo oryginalnych i misternie wykonanych rękodzieł. Prowincja Ajutthaja słynie bowiem ze wspaniałych wyrobów z bambusa i liści palmowych.
Popularnym produktem lokalnym są np. bambusowe wachlarze. Turyści mają do wyboru prawdziwe bogactwo kolorów i wzorów tych tradycyjnych rękodzieł. W regionie słynne są również plecione kapelusze z liści palmowych, których wykonanie wymaga zręczności i nie małej dozy talentu. Tkacze muszą wykazywać się zdolnościami manualnymi oraz niesamowitą cierpliwością, a także przejść szereg etapów nauki tego oryginalnego rzemiosła. Tutejsze kapelusze znajdują się na tzw. liście OTOP (One Tambon, One Product), która zbiera wszelkie unikatowe rękodzieła, wytwarzane tylko i wyłącznie w danym regionie.
Tajlandia | Wata cukrowa z Ajutthaja - popularny przysmak regionu (by chrisada )
Innym ciekawych produktem lokalnym są rybki plecione z palmowych liści. Każda z rybek jest kolorowana przy użyciu naturalnych barwników, a w końcowym etapie zabezpieczana lakierem i zawieszana na sznureczku. Tajowie wierzą, że palmowe rybki, jako swego rodzaju talizman, przynoszą pomyślność, bogactwo i dostatek, a nawet przyczyniają się do szybszego wzrostu dzieci, dlatego też często wieszają je we drzwiach swoich domów lub nad dziecięcymi łóżeczkami.
Miejscowe przysmaki
W regionie Ajutthaja bardzo popularny jest pewien szczególny deser, przygotowywany z ryżu, fasoli, sezamu i sporej ilości cukru. Jest on dostępny w większości sklepów, w pakowanych próżniowo porcjach. Innym regionalnym przysmakiem jest tzw. azjatycka wata cukrowa – Roti Sai Mai, którą przed skonsumowaniem zawija się w cieniutkie naleśniki.
Tajlandia | Przejażdżka na grzbiecie słonia ulicami Ajutthaja (by travlinman43 )
« poprzednia |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...