598
(Głosy: 1, średnia ocena 5.00 na 5)
Do Tajlandii z wizą czy bez?5.00 out of 5 based on 1 voters.

Wizy do Tajlandii to temat rzeka. Przepisy ciągle się zmieniają i zdarza się to z dnia na dzień. Nie można tych zmian ani przewidzieć, ani się na nie przygotować. Należy więc zawsze śledzić strony internetowe o Tajlandii, ale także zawsze skontaktować się z ambasadą Królestwa.

Konieczność posiadania oraz rodzaj wizy do Tajlandii zależy od czasu, jaki planujemy spędzić w tym kraju i celu, w jakim podróżujemy
Konieczność posiadania oraz rodzaj wizy do Tajlandii zależy od czasu, jaki planujemy spędzić w tym kraju i celu, w jakim podróżujemy (by inrime_nasrul )

Dzisiaj przedstawię tylko kilka opcji, które mogą być przydatne dla tych, którzy do Tajlandii chcą przyjechać na wakacje, lub zostać tam nieco dłużej.

Pobyt do 30 dni

Żeby odwiedzić Tajlandię w celach turystycznych nie potrzebujesz wizy. Zaraz przed lądowaniem rozdawane są karty wjazdu, które należy już w samolocie wypełnić i przedstawić urzędnikowi przy kontroli paszportowej. Karta ta wpinana jest do paszportu i musi w nim pozostać aż do twojego wyjazdu.

Żeby wjazd odbył się bez problemu potrzebujesz paszport, który jest ważny przynajmniej jeszcze przez kolejne 6 miesięcy od daty wjazdu i ma wolne miejsce na pieczątkę, bilet powrotny lub bilet do innego kraju przed upływem 30 dni, oraz wystarczające środki na koncie – 10,000 Bahtów na osobę.

Nie wszystkie te rzeczy są sprawdzane przy przekraczaniu granicy. Trzeba być jednak na taką ewentualność przygotowanym.

Przekraczając granicę drogą powietrzną otrzymujesz pozwolenie na przebywanie na terenie Królestwa do 30 dni. Na lądowych przejściach granicznych otrzymujesz stempel upoważniający cię do pobytu jedynie przez 15 dni.

(Uwaga: od stycznia 2017 roku również przekraczając granicę lądową uzyskujemy pozwolenie na pobyt 30-dniowy – przyp. red).

Zasady te mogą być często przez ekspatów wykorzystywane. Zaraz przed upływem 30 dni, możesz wyjechać z kraju i ponownie wrócić, otrzymując przy tym nowe pozwolenie i nową pieczątkę (drogą lądową jest to 15 dni, drogą powietrzną kolejne 30 dni).

Jadąc do Tajlandii w celach turystycznych do 30 dni nie potrzebujesz wizy
Jadąc do Tajlandii w celach turystycznych do 30 dni nie potrzebujesz wizy (by jhecking )

Wiza turystyczna do Tajlandii

Wiza turystyczna wydawana jest w przypadku, gdy chcesz w Tajlandii przebywać dłużej niż 30 dni.

W listopadzie 2015 roku Tajski rząd ogłosił nowe wizy dla obcokrajowców.

Nowa wiza wielokrotnego wjazdu ważna jest przez 6 miesięcy. W ciągu tych 6 miesięcy możesz wjeżdżać i wyjeżdżać z Tajlandii bez ograniczeń. Musisz jednak opuścić kraj co 60 dni drogą lądową lub powietrzną. Przed upływem 6 miesięcy możesz opuścić Tajlandię, by ubiegać się za granicą o kolejną wizę turystyczną tym razem na 90 dni. Tę zaś możesz później przedłużyć o kolejne 30 dni w biurze imigracyjnym w Tajlandii, co daje ci w sumie około 10 miesięcy pobytu. Należy jednak pamiętać, że wydanie kolejnych wiz zależne jest od danego urzędnika i zawsze istnieje ryzyko, że nie dostaniemy kolejnej wizy.

Żeby otrzymać wizę na 6 miesięcy musisz się o nią postarać w kraju swojego stałego pobytu. W Polsce musisz być zameldowany pod jednym adresem i może być to pobyt tymczasowy. Jeśli mieszkasz za granicą musisz przedstawić dowód zamieszkania, który obowiązuje w danym kraju, np. w Anglii wystarczy rachunek, lub wyciąg z konta z twoim adresem oraz imieniem i nazwiskiem.

Poza tym musisz ze sobą mieć: paszport ważny na kolejne 6 miesięcy, formularz aplikacyjny, 2 paszportowe fotografie, potwierdzenie lotu powrotnego, lub lotu do innego kraju, potwierdzenie zakwaterowania w Tajlandii, wyciąg konta bankowego z sumą 20, 000 złotych na osobę, umowę o pracę lub oficjalne potwierdzenie samozatrudnienia.

Koszt wizy to 580 złotych.

Istnieje również nadal trzymiesięczna wiza jednokrotnego wjazdu (3 miesiące ważności, max. 60 dni pobytu na terenie Królestwa Tajlandii). O taką wizę możesz ubiegać się poza granicami Królestwa. Musisz mieć paszport ważny na przynajmniej 6 kolejnych miesięcy, wolną stronę w paszporcie, wypełniony formularz , zdjęcie paszportowe, bilet powrotny. Koszt wizy waha się zależnie od kraju i placówki dyplomatycznej. W Polsce wiza kosztuje 120 złotych. Można ją też później przedłużyć w biurze imigracyjnym już na terenie Tajlandii na kolejne 30 dni. Koszt to 1,900 Bahtów.

Na wizie turystycznej (wliczając jej przedłużenia) możesz przebywać w Tajlandii nawet do 10 miesięcy (szczegóły w tekście)
Na wizie turystycznej (wliczając jej przedłużenia) możesz przebywać w Tajlandii nawet do 10 miesięcy (szczegóły w tekście powyżej) (by annimetti )

Wiza non-immigrant (praca lub wolontariat w Tajlandii)

Wiza non-immigrant wydawana jest tym, którzy w Tajlandii chcą pracować lub odbywają wolontariat. Większość nauczycieli otrzymuje taką wizę wraz z pozwoleniem na pracę. Ponieważ jest parę rodzajów wizy non-immigrant, różne są powody by się o nią ubiegać i różne są wymagania co do dokumentów, jakie należy złożyć. Na przykład nauczyciele muszą przedstawić list z ministerstwa pracy w Tajlandii, który potwierdza zatrudnienie i wydanie pozwolenia na pracę. Zawsze wizą i pozwoleniem na pracę powinien zająć się pracodawca, jako że wszystkie dokumenty są w języku tajskim, a przepisy mogą zmienić się z dnia na dzień.

Własny biznes w Tajlandii?

Otwarcie swojego biznesu w Tajlandii też nie jest proste. Należy tutaj złożyć szereg dokumentów. Do tego należy mieć nie tylko odpowiedni zasób gotówki, ale także tajskiego wspólnika, który będzie miał 51% udziałów, co pozostawia zagranicznego inwestora tylko z 49%. Do tego oczywiście dochodzą podatki i koszty licencji.

Chciałabym zaznaczyć, że przepisy zmieniają się co chwilę i najlepiej jest porozmawiać z urzędnikami w ambasadzie w Warszawie.

Chcesz pracować w Tajlandii? Musisz postarać się o wizę non-immigrant
Chcesz pracować w Tajlandii? Musisz postarać się o wizę non-immigrant (by jamorcillov )

Wiza edukacyjna

Niewielu przyjeżdża do Tajlandii, żeby się uczyć na uniwersytetach. Istnieje oczywiście taka możliwość, ale ze względu na barierę językową mało obcokrajowców się na to decyduje. Popularne są natomiast szkoły języka tajskiego, które oferują nie tylko lekcje, ale również załatwienie formalności związanych z wizami.

Obecnie wiza edukacyjna ważna jest na 6 miesięcy. Ambasada w Warszawie nie podaje dokładnych kosztów wizy. O ile wiem, na dzień dzisiejszy, wiza wielokrotnego wjazdu kosztuje 580 złotych.  Należy przedstawić dokumenty ze szkoły, w której będziemy robić kurs, 3 zdjęcia paszportowe oraz wypełniony formularz (dostępny na stronie ambasady). Należy mieć też dowód, że na koncie mamy wystarczająco pieniędzy - około 3,000 złotych na miesiąc. Kurs językowy kosztuje około 20,000 – 30,000 Bahtów i od studentów wymagane jest uczęszczanie na zajęcia 5 dni w tygodniu, od 3-4 godzin dziennie, czasami więcej. Dokumenty potrzebne do ubiegania się o wizę przygotowuje szkoła i należy je złożyć w ambasadzie Tajlandii, poza granicami Królestwa.

Za wpis gościnny dziękujemy Joannie Szreder

Autorka artykułu - Joanna SzrederNotka biograficzna:

Joanna Szreder urodziła się i wychowała na północy Polski.
Po 10 latach spędzonych w Londynie rzuciła wygodne życie,
spakowała plecak i ruszyła na podbój Tajlandii.
Spędziła tam łącznie 3 lata, ucząc w lokalnym college’u.
Dzisiaj prowadzi bloga The Blond Travels i radzi innym jak przeprowadzić się za granicę.
Ostatnio wydała też ebook Jak zamieszkać w Tajlandii - poradnik praktyczny,
gdzie znajdziecie mnóstwo innych przydatnych informacji.




Zainteresować Cię również mogą ...



Dodaj komentarz

Pamiętaj proszę o polityce komentarzy. Komentarze służą do wyrażania opinii na temat opublikowanego tekstu, albo zadawania pytań jego dotyczących. Nie służą do reklamowania własnych stron ani zadawania pytań nie związanych z tematem wpisu. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt. Komentarze od niezalogowanych użytkowników, wymagają zatwierdzenia przez administratora.


Kod antysapmowy
Odśwież

Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)