08 lipca 2015
W Tajlandii na każdym kroku spotkać możemy właścicieli straganów oferujących przeróżne lokalne specjały. Kulinarne doznania są jednym z atutów wyprawy w te rejony świata. W tropikach, gdzie każdy szuka choć namiastki chłodu, szczególnie mile widziani są sprzedawcy lodów.
Tajlandia | Tajskie lody sporządzane są na bazie mleczka kokosowego (by pzymax)
Lody świetnie chłodzą w upalny dzień, a także przynoszą ulgę po spożyciu ostrego posiłku (dla przykładu: chili popite wodą tylko wzmaga swoje działanie, lepiej jest złagodzić jego smak garścią ryżu lub jakąś formą nabiału).
Standardowa cena małego lodowego deseru wynosi w Tajlandii ok. 10 baht.
Jak rozpoznać stragan tajskiego lodziarza pośród wielu innych wędrownych sprzedawców? Na pewno po dużym parasolu i błyszczącej już z daleka metalowej lodówce. Poza tym tajscy sprzedawcy lodów, jak chyba wszyscy inni na świecie, często dają znać o swej obecności charakterystyczną melodyjką lub dźwiękiem dzwonka.
Tajskie desery lodowe różnią się od zachodnich odmian tym, że sporządza się je na bazie mleka kokosowego, co czyni ich smak lekkim i orzeźwiającym.
Tajlandia | Ancient Ice Cream (by tanamatales.com)
Tajowie mają dość specyficzne upodobanie do spożywania lodów z pieczywem, często więc lodziarze sprzedają je razem z lodami. Oczywiście powszechnie dostępne są także rurki i plastikowe kubeczki.
Lody z mleczka kokosowego często podaje się z orzechami, owocami i sosem czekoladowym.
W Tajlandii spotkać można także stoiska z tajemniczym szyldem: „ancient ice cream”, gdzie serwowane są tradycyjne lody zwane „boran”. Bliżej im do znanego nam sorbetu niż tradycyjnych lodów, są bardzo orzeźwiające i reprezentują całe bogactwo smaków: cytryny, pomarańczy, mango, truskawki i, co wydaje się szczególnie intrygujące, durianu. Lody te mrozi się na patyku i sprzedaje w papierowych rożkach.
Tajlandia | Lody świetnie chłodzą w upalny dzień, a także przynoszą ulgę po spożyciu ostrego posiłku (by Akuppa)
Źródło: Thaizer.com
« poprzednia | następna » |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...