22 czerwca 2011
Durian to dla wielu z nas owoc-zagadka. Albo nie wiemy o nim zupełnie nic, albo zastanawiamy się, co tak zachwyca Azjatów w tej kolczastej kuli o nieprzyjemnym zapachu? Punkt widzenia zmienia się diametralnie, wraz z chwilą skosztowania wspaniałego wnętrza durianu.
Tajlandia | Durian - owocowy król (by wandering_angel)
W Azji Południowo-Wschodniej durian jest owocem tak cenionym, że określany bywa mianem "króla owoców".
Warto wiedzieć, że istnieje wiele różnych odmian durianu, które zwykle delikatnie różnią się smakiem i kolorem.
Zazwyczaj durian ma wielkość małej piłki nożnej, a skórkę w kolorze zielonym lub brązowym, pokrytą kolcami. Jadalna część durianu to jego kremowy miąższ. „Konstrukcyjnie” durian przypomina trochę naszego kasztana – też dzieli się na segmenty i posiada podobną skórkę.
Największym fenomenem tego owocu jest jego zapach. Durian wydziela ostrą, nieprzyjemną i trudną do usunięcia woń, nie bez przyczyny więc w wielu tajskich hotelach, galeriach i biurach spotkamy się z zakazem wnoszenia tego owocu. Przekaz jest prosty: kolczasta „piłka” przekreślona czerwoną linią nie pozostawia wątpliwości. Na tabliczkach zakazu durian znajduje się często w doborowym towarzystwie: zwierząt, narkotyków, papierosów, broni, materiałów łatwopalnych itp.
Tajlandia | Durian nie wszędzie jest mile widziany (by abulic_monkey)
Durian jest więc niesamowitym połączeniem szlachetności wnętrza i odrażającej powierzchowności. Jego naturę najlepiej definiują słowa: „niebiańsko smakuje, ale trąci piekielnie” albo „to owoc, który się kocha, albo nienawidzi”.
Zapach durianu różni się intensywnością w zależności od gatunku i porównywany bywa do woni ścieków, zepsutego mięsa, nieświeżych jaj lub zgniłej cebuli, w łagodniejszej formie – do sera pleśniowego. Trudno zaprzeczyć, iż nie brzmi to zachęcająco.
Z kolei delikatne, kremowe wnętrze durianu jest przyjemną mieszanką smaków, w której wyczuwa się aromat zbliżony do migdałowego z lekką nutą ostrych przypraw. Oczywiście tego smaku nie da się opisać, durianu trzeba po prostu spróbować.
Tajlandia | Duriany na tajlandzkim targu (by clayirving)
Koneserzy smaku tego owocu są zdania, że na jego wyjątkowość wpływa niepowtarzalna mieszanka delikatnego wnętrza i – dyplomatycznie rzecz ujmując – specyficznego zapachu. Ponoć nic nie może równać się tej idealnej harmonii stworzonej przez matkę naturę.
Turyści nie zawsze podzielają zachwyt Azjatów nad ich królewskim owocem i nawet próbując wielu odmian nie potrafią odkryć prawdziwego uroku durianu. Być może jest to smak z grupy tych, do których trzeba dojrzeć. Sztuka spożywania durianu i cieszenia się jego smakiem tkwi najwidoczniej w umiejętności wzniesienia się ponad barierę zapachu.
Durian jest tak popularnym owocem w krajach Azji Południowo-Wschodniej, że bez względu na krążące o nim opinie, każdy turysta podczas pobytu w Tajlandii powinien go spróbować. Ewentualnie, jeśli ktoś jest nader wrażliwy na zapachy, może skusić się na lody o smaku durianu, które przybliżą mu namiastkę smaku „króla owoców”.
Singapur | Durian inspiruje architektów (by wallygrom (very busy at work))
« poprzednia | następna » |
---|
Zainteresować Cię również mogą ...