431
(Głosy: 5, średnia ocena 3.60 na 5)
Durian – król owoców3.60 out of 5 based on 5 voters.

Durian to dla wielu z nas owoc-zagadka. Albo nie wiemy o nim zupełnie nic, albo zastanawiamy się, co tak zachwyca Azjatów w tej kolczastej kuli o nieprzyjemnym zapachu? Punkt widzenia zmienia się diametralnie, wraz z chwilą skosztowania wspaniałego wnętrza durianu.

Tajlandia | Durian - owocowy król
Tajlandia | Durian - owocowy król (by wandering_angel)

W Azji Południowo-Wschodniej durian jest owocem tak cenionym, że określany bywa mianem "króla owoców".

Warto wiedzieć, że istnieje wiele różnych odmian durianu, które zwykle delikatnie różnią się smakiem i kolorem.

Zazwyczaj durian ma wielkość małej piłki nożnej, a skórkę w kolorze zielonym lub brązowym, pokrytą kolcami. Jadalna część durianu to jego kremowy miąższ. „Konstrukcyjnie” durian przypomina trochę naszego kasztana – też dzieli się na segmenty i posiada podobną skórkę.

Największym fenomenem tego owocu jest jego zapach. Durian wydziela ostrą, nieprzyjemną i trudną do usunięcia woń, nie bez przyczyny więc w wielu tajskich hotelach, galeriach i biurach spotkamy się z zakazem wnoszenia tego owocu. Przekaz jest prosty: kolczasta „piłka” przekreślona czerwoną linią nie pozostawia wątpliwości. Na tabliczkach zakazu durian znajduje się często w doborowym towarzystwie: zwierząt, narkotyków, papierosów, broni, materiałów łatwopalnych itp.

Tajlandia | Durian nie wszędzie jest mile widziany
Tajlandia | Durian nie wszędzie jest mile widziany (by abulic_monkey)

Durian jest więc niesamowitym połączeniem szlachetności wnętrza i odrażającej powierzchowności. Jego naturę najlepiej definiują słowa: „niebiańsko smakuje, ale trąci piekielnie” albo „to owoc, który się kocha, albo nienawidzi”.

Zapach durianu różni się intensywnością w zależności od gatunku i porównywany bywa do woni ścieków, zepsutego mięsa, nieświeżych jaj lub zgniłej cebuli, w łagodniejszej formie – do sera pleśniowego. Trudno zaprzeczyć, iż nie brzmi to zachęcająco.

Z kolei delikatne, kremowe wnętrze durianu jest przyjemną mieszanką smaków, w której wyczuwa się aromat zbliżony do migdałowego z lekką nutą ostrych przypraw. Oczywiście tego smaku nie da się opisać, durianu trzeba po prostu spróbować.

Tajlandia | Duriany na tajlandzkim targu
Tajlandia | Duriany na tajlandzkim targu (by clayirving)

Koneserzy smaku tego owocu są zdania, że na jego wyjątkowość wpływa niepowtarzalna mieszanka delikatnego wnętrza i – dyplomatycznie rzecz ujmując – specyficznego zapachu. Ponoć nic nie może równać się tej idealnej harmonii stworzonej przez matkę naturę.

Turyści nie zawsze podzielają zachwyt Azjatów nad ich królewskim owocem i nawet próbując wielu odmian nie potrafią odkryć prawdziwego uroku durianu. Być może jest to smak z grupy tych, do których trzeba dojrzeć. Sztuka spożywania durianu i cieszenia się jego smakiem tkwi najwidoczniej w umiejętności wzniesienia się ponad barierę zapachu.

Durian jest tak popularnym owocem w krajach Azji Południowo-Wschodniej, że bez względu na krążące o nim opinie, każdy turysta podczas pobytu w Tajlandii powinien go spróbować. Ewentualnie, jeśli ktoś jest nader wrażliwy na zapachy, może skusić się na lody o smaku durianu, które przybliżą mu namiastkę smaku „króla owoców”.­

Singapur | Durian inspiruje architektów
Singapur | Durian inspiruje architektów (by wallygrom (very busy at work))




Zainteresować Cię również mogą ...



Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)