359
(Głosy: 1, średnia ocena 5.00 na 5)
Wigilia z nutką egzotyki5.00 out of 5 based on 1 voters.

A gdyby tak na naszym wigilijnym stole pojawiły się dyskretne akcenty azjatyckie? Jedni decydują się na spędzenie świąt w Tajlandii, inni pozostają w domach przy tradycyjnej wigilijnej kolacji. Co z tymi, którzy cenią sobie tradycję, a jednocześnie tęsknią za egzotycznymi smakami?

Tajlandia | A gdyby tak na świątecznym stole zawitały dania kuchni azjatyckiej?
Tajlandia | A gdyby tak na świątecznym stole zawitały dania kuchni azjatyckiej? (by bfishadow)

Ciekawym rozwiązaniem może być urozmaicenie świątecznych potraw małymi zapożyczeniami z kuchni azjatyckiej.

Pikantna zupa z krewetek zamiast zupy rybnej? Sałatka z owoców papaja w miejsce tradycyjnej warzywnej? A może jakaś alternatywa dla karpia?

Nie jest tajemnicą, że karp trudno znosi konkurencję, jeśli jednak pragniemy urozmaicić wigilijny stół azjatyckim aromatem, proponujemy wypróbować przepis na dorsza w sosie kokosowym.

Tak przyrządzona ryba jest aromatyczna, delikatna i pozwoli nam przenieść się myślami – chociażby na chwilę – do ciepłych krajów.

Danie to przygotowuje się bardzo szybko, dlatego jest ono doskonałym wyjściem awaryjnym, gdy w ostatniej chwili zorientujemy się, że przez niedopatrzenie na naszym świątecznym stole znalazło się tylko 11 potraw.

Tajlandia | Dorsz w sosie kokosowym
Tajlandia | Dorsz w sosie kokosowym (by Kotlet.tv)

Składniki

Ryba:

  • 500 g filetów dorsza bez skóry
  • 2 łyżki oleju roslinnego
  • 25 g mąki
  • sól i pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 świeżych listków bazylii
  • ryż do podania

Sos kokosowy:

  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki chili
  • 2 łyżki sosu rybnego sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kurkumy

Przygotowanie

1. Do mleczka kokosowego dodać pozostałe składniki sosu i zamieszać.
2. Filety z ryby pokroić w kawałki i każdy z nich obtoczyć w mące.
3. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i posiekać listki bazylii.
4. Podsmażyć rybę na rozgrzanym oleju.
5. Po kilku minutach dodać sos i delikatnie zamieszać. Dusić ok. 5 minut.
6. Na koniec dodać skrojone pomidorki i bazylię. Chwilę pomieszać.
7. Gotowe danie podać z ryżem.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: dzięki uprzejmości Kotlet.tv - sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami i filmami




Zainteresować Cię również mogą ...



Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)