Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Kino azjatyckie

Kino azjatyckie 10 months ago #632

• Magda
  • Administrator
Śmieszy, straszy, fascynuje, ale przede wszystkim wzrusza i zmusza do refleksji. Kino azjatyckie coraz częściej trafia do naszych kin (na razie głownie w ramach festiwali tematycznych, ale zawsze .

foto2.jpg

(Kadr z filmu I'm a Cyborg, But That's OK)

Jednych urzeka, drugich drażni, dla jeszcze innych stanowi niezgłębione źródło filmoznawczych poszukiwań… A czym dla Was jest kino Azji? Czy potrafi Was zainteresować, rozśmieszyć lub poruszyć do głębi?

Z okazji zbliżającej się kolejne edycji Festiwalu Filmowego Pięć Smaków otwieramy dyskusję o azjatyckiej kinematografii.
Last Edit: 7 months, 2 weeks ago by Magda.
The following user(s) said Thank You: Oliwia

Odp: Kino azjatyckie 9 months, 4 weeks ago #633

• Kamil
Pewnie jestem nieco zacofany, a przynajmniej ograniczony, ale dla mnie kino azjatyckie kojarzy się tylko i wyłącznie z horrorami. Małe, podejrzane, demoniczne dziewczynki o koniecznie czarnych, długich i mokrych włosach. Brrr... sporo tego było.

Żadnej komedii czy melodramatu chyba nie widziałem. Dużo większą styczność miałem z Bollywood - tu to serwują wszystkie gatunki od a do z

Odp: Kino azjatyckie 9 months, 4 weeks ago #634

• Oliwia
  • Junior Boarder
Ja zakochałam się w japońskim filmie "Pusty dom" (Bin jip) z 2004 r.

Niesamowita opowieść o nietypowym włamywaczu, którego celem nie jest grabież, a jedynie zaznanie domowego komfortu i ciepła - rzecz jasna pod nieobecność właścicieli. Ten film to trochę komedia, trochę bajka... na pewno jest dziwny, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu: dziwny-inny-ciekawy. Ale rzadko taką perełkę można znaleźć w TV, chyba tylko w kinach studyjnych można zobaczyć trochę więcej kina Azji.

Odp: Kino azjatyckie 9 months, 3 weeks ago #638

• Anonim
A może ranking najładniejszych azjatyckich aktorek?

Na pierwszym miejscu stawiam Jamie Ji-Lynn Chung, choć w Ameryce urodzona, ale azjatycka z urody i z korzeni

To musi być magiczny film! 8 months, 2 weeks ago #678

• Magda
  • Administrator
Znamy już film otwarcia tegorocznego (2011) Festiwalu Pięć Smaków - "Taipei Exchanges" w reżyserii Ya-chuan Hsiao.

Historia niezwykłej restauracji, gdzie niepowtarzalne pamiątki "kupuje się" za wiersze miłosne lub osobiście wykonane piosenki.

Przyznam, że brzmi zachęcająco

Co więcej, na tegorocznym festiwalu zobaczyć można będzie ekranizację Norwegian Wood Murakamiego!

taipei_exchanges_1.jpg

Przeczytaj całość artykułu

Studium kambodżańskiej codzienności 7 months, 3 weeks ago #699

• Magda
  • Administrator
Tegoroczny Festiwal Filmowy Pięć Smaków prezentuje: „Kołysankę z Phnom Penh” Pawła Kloca i ostatni wywiad z podróżnikiem i miłośnikiem Azji - Tiziano Terzanim. Już w październiku!

kolysanka_phnom_penh.jpg

(Kadr z filmu Pawła Kloca „Kołysanka z Phnom Penh”)

Przeczytaj całość artykułu
Last Edit: 7 months, 3 weeks ago by Magda.

Azja - filmy o tematyce społecznej 7 months, 2 weeks ago #706

• Magda
  • Administrator
W dniach 21-24 października przytulne wnętrza ulubionej podróżniczej kawiarni warszawiaków wypełnią się miłośnikami Dalekiego Wschodu. Pokazane zostaną trzy filmy o tematyce społecznej: Wrogowie publiczni, reż. Rob Lemkin, Thet Sambath, Wędrówka dusz, reż. Chen Wen-pin, oraz Birma VJ, reż. Anders Østergaard. Wszystkim seansom towarzyszyć będą spotkania z gośćmi, przygotowanie we współpracy z Fundacją Mandragon. Wstęp wolny!

Wrogowie_publiczni_rez._Rob_Lemkin_Thet_Sambath.jpg

"Wrogowie publiczni" - reż. Rob Lemkin, Thet Sambath, Kambodża, UK 2010 - piątek, 21 X, godz. 19.00; spotkanie z ekspertem Centrum Studiów Polska Azja Sergiuszem Prokuratem.

Wedrowka_dusz_rez.Chen_Wen-pin.jpg

"Wędrówka dusz" - reż. Chen Wen-pin, Tajwan 2011 - niedziela, 23 X, godz. 19.00; spotkanie z reżyserem

Birma_VJ_rez._Anders_stergaard.jpg

"Birma VJ" - reż. Anders Østergaard, Dania 2008 - poniedziałek, 24 X, godz. 19.00; spotkanie z prof. Bogdanem Góralczykiem i podróżnikiem Michałem Lubiną

Gdzie?
Klub Festiwalowy – Południk Zero
ul. Wilcza 25
21, 23, 24 października, godz. 19:00
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.25 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)