Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Pierwsze kazanie Buddy

Pierwsze kazanie Buddy 1 year, 9 months ago #181

• Magda
  • Administrator
W uroczystych obchodach Asalha Puja (inne nazwy: Asanha Puja, Asarnha Bucha) biorą udział świątynie i klasztory buddyjskie z terenu całego kraju.

asalha_puja.jpg

Święto to upamiętnia dzień wygłoszenia przez Buddę swojego pierwszego dyskursu w Parku Jeleni w pobliżu dzisiejszego Waranasi (miasto w Indiach).
Więcej
Last Edit: 1 year, 9 months ago by Magda.

O:Pierwsze kazanie Buddy 1 year, 9 months ago #182

• duvkulla
  • Fresh Boarder
Bardzo mi się podoba buddyjska tradycja "unikania zbędnych podróży" w okresie Wielkiego Postu, czyli w porze deszczowej, aby nie nadepnąć przypadkowo na kiełkujące młode rośliny. To jest prawdziwy szacunek dla każdego życia.

O:Pierwsze kazanie Buddy 1 year, 9 months ago #183

• Oliwia
  • Junior Boarder
Naprawdę piękna tradycja Gdyby tak w Polsce w czasie Wielkiego Postu unikano nadmiernej aktywności, jeśli chodzi o przemieszczanie się na większe i mniejsze odległości - byłoby miło Nie wspomnę już o trosce o kiełkujące rośliny. Potraficie sobie wyobrazić, że życie zwalnia tempo, z szacunku dla rodzących się roślin i w trosce o nie? To naprawdę wzruszające...

O:Pierwsze kazanie Buddy 1 year, 9 months ago #185

• smile
  • Junior Boarder
Próbowałem się zapoznać z pierwszym kazaniem Buddy, ale jakoś nie mogę tego wszystkiego ogarnąć. Za trudne... za wielkie słowa...

Może ktoś zna się bardziej na tej religii i umiałby co nieco wyjaśnić ludziom o ograniczonej zdolności pojmowania tylu pełnych symboli i metafor prawd i mądrości?

Odp: Pierwsze kazanie Buddy 10 months, 2 weeks ago #602

• Magda
  • Administrator
W tym roku uroczyste obchody buddyjskiego święta Asalha Puja przypadają 15 lipca!

Więcej

news_budda.jpg
Last Edit: 10 months, 2 weeks ago by Magda.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.21 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)