Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Psy w Tajlandii - plaga ?
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Psy w Tajlandii - plaga ?

Psy w Tajlandii - plaga ? 1 year, 6 months ago #353

• Krysia
Witam serdecznie,

chciałam zapytać czy ktoś doświadczony może mi powiedzieć, jak faktycznie wygląda sytuacja z psami w Tajlandii ?

Bo słyszałam niedawno różne historie, że ponoć jest strasznie dużo psów na ulicach i plażach, które w sierści noszą jakieś larwy i robaki bardzo niebezpieczne dla człowieka. O wściekliźnie nie wspominam, bo to zawsze jest niebezpieczeństwo.

Stanowi to jakieś realne niebezpieczeństwo, czy zachowując odpowiednią ostrożność można zakażeniu uniknąć lub się łatwo z niego wyleczyć?

Pytam ponieważ wybieram się w dalszej przyszłości w podróż z wielkim wielbicielem psów, którego ciężko będzie przekonać o ewentualnym niebezpieczeństwie, i nie wiem czy moje panikowanie jest uzasadnione

Pozdrawiam serdecznie,
Krysia

O:Psy w Tajlandii - plaga ? 1 year, 6 months ago #354

• flitstone
  • Fresh Boarder
Witaj,

faktycznie kiedyś zostało wydane kilka ostrzeżeń na ten temat:

Ponoć każdy pies wolno biegający nosi średnio siedem chorób, z których niektóre dla człowieka mogą stać się bardzo niebezpieczne. Tak weterynarze na ogół ostrzegają.

Co do wspomnianych przez ciebie larw i robaków .. chodzi tu pewnie o wydane przez TAT oraz Bangkok Phuket Hospital ostrzeżenie, że w sierści psów kryją się larwy pewnego tasiemca, który u człowieka może wywołać chorobę wątroby, zwana Bąblowicą, do której wyleczenia ponoć konieczna jest operacja. Druga niebezpieczna dla człowieka i występująca w tym kontekście forma pasożyta to tęgoryjec dwunastnicy, który jest przenoszony przez psy wszędzie tam, gdzie one przebywają, i który może się przenieść na człowieka nawet przez jego stopy.
Absolutnie zakazane jest więc głaskanie, karmienie i zbliżanie się do psów wolno biegających po ulicach.

Z praktyki nic na tematy zdrowotne związane z psami nie jest mi wiadomo. Tylko tyle, że jest ich faktycznie bardzo, bardzo dużo i w związku z tym bywają denerwująco głośno i brudno. Znam jednak osoby, które mimo wszystkiego nie mogły się powstrzymać od karmienia a czasem i pogłaskania, jednak szybko trzeba umyć wtedy ręce. Jak bezpieczne takie zachowanie naprawde jest, to nie wiem.

O:Psy w Tajlandii - plaga ? 1 year, 6 months ago #355

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
najwieksze ryzyko to pogryzienie i ryzyko wscieklizny, znacznie bardziej rozpowszechnionej, niz w europie.

wladze miejskie tepia bezpanskie psy, problem jest w zlych wlascicielach, np na plazy, ktorzy nie opiekuja sie wlasciwie - nie trenuja, nie daja jedzenia, opieki weterynaryjnej etc. Stad te psy sa agresywne i bardzo terytorialne.

nigdy nie nalezy dotykac zadnych nieznanych zwierzat na ulicy, choc mozna im rzucic odpadki jedzenia.

jesli spodziewasz sie niebezpiecznych psow, to nalezy nosic przy sobie kilka kamieni, a nawet pozorowac ich podniesienie z ziemi, zeby ostrzec atakujace psy.

nie uciekaj, po ugryza w lydke/udo.

zrobienie kilku krokow w kierunku atakujacych psow moze ich zaskoczyc i spowodowac ich odwrot.

jesli ktos panicznie boi sie psow, to sa elektroniczne urzadzenia ultradzwiekowe, odstraszajace zdecydowana wiekszosc psow - jedynie psy obronne, trenowane, nie uciekna.

z drugiej strony wielu tajow jest milosnikami psow, bardzo sa popularne pudle i inne miniaturki - nieodlacznie towarzysza wlascicielkom w koszyku na motorowerze
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac
Last Edit: 1 year, 6 months ago by .

O:Psy w Tajlandii - plaga ? 1 year, 6 months ago #356

• Ryszard
  • Fresh Boarder
No właśnie, najgorsze są duże grupy psów, które atakują (te stworzenia są na ogół tchórzami, więc atakują w grupie). Nie wszystkie psy są jednak agresywne i gonią człowieka, niektóre też spokojnie się zbliżają i potrafią natrętnie chodzić za człowiekiem, czasami dniami. Niejeden turysta tak adoptuje właśnie psa. Straszną plagą jest również hałas, szczególnie nocami i nad ranem, gdy się odbywają bitwy i kłótnie między psami. Poza tym na wypadek ataku / żeby temu uniknąć kilka dodatkowych porad które mi do głowy wpadły:
nigdy nie wolno patrzeć psu w oczy
szczególnie zachować ostrożność przy sukach z młodymi
gdy już nas ugryzie, to - choć może się to wydawać trudne - należy zachować spokój, im bardziej będziemy się miotać, tym gorszy będzie stan rany
ranę natychmiast należy przemyć wodą i mydłem, a najlepiej jakimś środkiem odkażającym no i oczywiście jak najszybciej udać się do lekarza i zaszczepić.

Pozdrawiam
Last Edit: 1 year, 6 months ago by admin. Reason: Poprawione literówki
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.22 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)