Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Na co uważać

Na co uważać 1 year, 11 months ago #88

• Oliwia
  • Junior Boarder
W poprzednim wątku rozwinięto kwestię bezpieczeństwa Tajlandii. A tu może rozpoczniemy burzę mózgów na temat tego - na co konkretnie trzeba uważać?

Ja zaczynam:

Na oszustów sprzedających złoto!
Tego typu delikwenci zakładają swoje sklepiki w różnych dzielnicach Bangkoku, sprzedają głównie złote pierścionki z niebieskim kamieniem szafiru, ładnie to wszystko pakują, a potem... niespodzianka! Wychodzi szydło z worka i okazuje się, że to nie złoto, a i kamień niewiele ma wspólnego z tym co szlachetne.

O: Na co uważać 1 year, 11 months ago #89

• Suzyy
  • Fresh Boarder
Super! świetny wątek!

J apowiem... uwazajcie na tuk tukowców i na taksówkarz którzy chcą Cię zabrać tu i tam za cenę nieziemską

O: Na co uważać 1 year, 11 months ago #90

• Magda
  • Administrator
Biżuterię warto kupować w sklepach z takim znaczkiem:
znaczek.JPG

W naszym dziale FAQ znajdziecie trochę więcej informacji o tym, na co warto uważać podczas zakupów i jak nie dać się oszukać.

O: Na co uważać 1 year, 11 months ago #92

• fidesig
  • Fresh Boarder
...wlasnie bizuteria made in Tajland.... UWAGA!! na oszustow sprzedajacych zlota bizuterie w Bangkoku;) Sklepy znajduja sie na glownych ulicach stolicy,i wygladaja jak normalne sklepy jubilerskie. Kupujesz pierscionek z szafirem,a dostajesz miedziany odpustowy piersioneczek,i cala magia dzieje sie na twoich oczach;) jak i kiedy podmieniaja pojecia nie mam;( rozczarowanie jest ogromne kiedy w hotelu z pudeleczka wyjmujesz miedz, a sklep juz drugiego dnia znika z mapy miasta;) ...

O: Na co uważać 1 year, 10 months ago #98

• greg
  • Administrator
Wg mnie najgorsi są naciągacze. W sumie to ja nawet rozumiem tych gości ale są niemożliwie namolni i ciężko się ich pozbyć. Generalnie warto pamiętać, że jeżeli idziecie w kierunku jakiejś atrakcji i zaczepi Was Taj w dobrej angielszczyźnie mówiąc, że z powodu Budda Day dany przybytek jest zamknięty - to na 99% będzie chciał Was na coś naciągnąć (najczęściej objazd sklepów z ciuchami, biżuterią itp). Szczególnie polują na takich, którzy nie mają jeszcze opalenizny - więc warto złapać trochę kolorku przed wyjazdem

O: Na co uważać 1 year, 9 months ago #194

• smile
  • Junior Boarder
Podobają mi się takie konkretne rady - brak opalenizny może Cię wpędzić w kłopoty Dlatego właśnie uwielbiam fora podróżnicze!

Żaden przewodnik kupiony w sklepie nie przygotuje Cię do podróży tak jak ludzie, którzy doświadczyli wszystkiego na własnej skórze

O:Na co uważać 1 year, 9 months ago #201

• aguchna2
  • Fresh Boarder
witam

ja również wybieram się do Tajlandii w listopadzie i liczę na te "tanie" zakupy podczas podróży. Jestem typową kobietą, kochającą modę, ciuchy, buty, można się tam obkupić? ale nie pytam o te tanie podróbki

O:Na co uważać 1 year, 9 months ago #205

• shch00r
  • Fresh Boarder
Myśmy z żoną mieli niejako przymus kupowania lokalnie - Finnair zostawił nasz bagaż w Helsinkach (niefajnie), w związku z czym zmuszeni byliśmy do zakupów lokalnie. Z naszych obserwacji, jeśli chodzi o ubrania, opcje są dwie:
- bazary + centra handlowe z podróbkami i ciuchami no-name - tanie, ale można wyhaczyć fajne rzeczy
- duże, markowe sklepy - droższe, lub podobne cenowo co u nas.

O:Na co uważać 1 year, 9 months ago #206

• shch00r
  • Fresh Boarder
A właśnie: korzystał ktoś z usług ichnich krawców szyjących nieomal na poczekaniu (max kilka dni)? Zastanawiam się czy nie sprawić sobie tam garnituru lub kilku koszul przy okazji następnej wizyty.

Ciekawostka: podobno tam garnitury szyje Ryszard Kalisz

O:Na co uważać 1 year, 8 months ago #211

• Tety
  • Junior Boarder
w kwestii "na co uważać" dodam:

- kierowcy tuk tuków i taksówkarze namawiający na super trasę: podczas której obejrzycie wszystkie najlepsze zabytki za jednym zamachem (skonczy się to tym, że owszem zawiezie Was do kilku, a przy okazji do zaprzyjaźnionych sklepów z tekstyliami/ złotem/ ubraniami - zakup czegokolwiek nie jest konieczny, ale wskazany )

a w kwestii "krawiec": osobiście nie korzystałam, ale znajomi tak - i byli zachwyceni (rada była tylko jedna - nie robić w pośpiechu, a będąc np. 3 dni w Bangkoku poświęcić trochę czasu na dopasowanie i poprawki)
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.30 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)