Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Poradnik dobrych manier

Poradnik dobrych manier 1 year, 6 months ago #371

Wydaje mi sie ze nie ma jeszcze takiego watku tutaj. Owszem, sa dyskusje na temat czy tajlandia jest bezpieczna, na co nalezy uwazac, co mozna jesc a co nie, ale co z naszym zachowaniem ?

Poza standardowymi faktami, ze nie nalezy nikogo glowy dotykac, nogi trzymac przy sobie i nakladac widelcem na lyzke, jest niesamowita ilosc drobiazgów, które moga sie okazac sie wielkim faux pas.

Moze ktos z was nauczyl sie na wlasnej skórze o pewnym "anty-zwyczaju" ? Takie rzeczy sie najlepiej zapamietuje i najfajniej czyta

Jest z kolei tez duzo ciekawych wyjasnien dla szeregu zjawisk, wynikajacych z unikalnej kultury tajów, dla nas mogacych wydawac sie byc dziwnymi.

Np. to, dlaczego mnisi buddyjscy siedza zazwyczaj z tylu autobusu.. Bo oczywiscie zgodnie z ich wyzszym statusem w spoleczenstwie siedza na wyzej polozonych siedzeniach (a wlasciwie ich glowy - zazwyczaj te z tylu autobusu.

Oczywista sprawa jest, ze w turystycznych miejscowosciach i duzych miastach tajowie juz sie przyzwyczaili do nas turystów i naszych dziwnych zwyczajów i czasami obrazajacych gestów.

Chociaz nadal kapanie sie topless niektórych turystek jest dla mnie niezrozumiale, bo wskazuje na absolutny brak jakiejkolwiek tolerancji i szacunku.

Ale wybierajac sie do zakatków mniej odkrytych przez dziki zachód moze czasami warto szczególnie zwrócic uwage na te male gesty, które czesto wiele mówia.

Na przyklad wiemy, ze jada sie prawa reka - wylacznie - poniewaz lewa jest uzywana do higieny osobistej.

Ale która reka podaje sie prezent? Oczywiscie równiez prawa, ale nalezy przy tym podprzec lokiec tej reki lewa reka, poniewaz wtedy podarunek pochodzi od serca.

Jestem ciekawa, z czym inni sie spotkali !

Pozdrawiam

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 3 weeks ago #1050

• Magda
  • Administrator
Czy zgadzacie się z poglądem, że na plaży w Tajlandii nie wypada opalać się topless a położnych przy plaży jadłodajni odwiedzać z nagim torsem? (przeczytaj artykuł na ten temat)

Jakie jest Wasze zdanie odnośnie plażowego savoir-vivre'u w Tajlandii?

etykieta_plaza_2.jpg

(Pełnia swobody by John Lindie - Flickr)

Zapraszam do dyskusji
Last Edit: 1 month, 3 weeks ago by Magda.

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 3 weeks ago #1051

• Oliwia
  • Junior Boarder
No tu już chyba każdy musi stoczyć trudną walkę z samym sobą: czy złota równa (!) opalenizna i totalny luz czy małe ograniczenia związane z poszanowaniem zasad obcej kultury. Ja nie wiem co bym wybrała, ale i tak nie lubię opalać się topless, więc mam z głowy ten problem ;p

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 3 weeks ago #1052

• Adele28
  • Fresh Boarder
Z tego co wiem, to w Tajlandii opalanie się topless jest źle widziane a plaże nudystów w ogóle zabronione

Moim zdaniem wystarczy znaleźć jakieś ustronne miejsce, gdzie raczej nie ma Tajów, a inni zachodni turyści raczej nie poczują się zgorszeni. Po prostu nie rzucać się w oczy miejscowym mając na uwadze to, ze mogą się poczuć niezręcznie. Dla mnie to jest ważne. Nawet jeśli policja nie zgarnie mnie z plaży a miejscowy nie zareaguje, źle bym się czuła wiedząc, że w ich kraju i w ich oczach zachowuję się niewłaściwie.

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 3 weeks ago #1053

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
zdejmowac obuwie, jesli przy drzwiach juz sa inne buty.

nie wnosic duriana do domu bez zgody gospodarza.

jesli prosimy o dodatkowa porcje ryzu, to nie przekladac pierwszej porcji na nowy talerz, bo to oznacza zmiane partnera zyciowego i tajowie moga pomyslec o nas nie wiadomo co.

kobiety nie moga, pod zadnym pozorem, dotykac mnichow, ofiare sklada sie do mosieznej miski, a nie bezposrednio do rak
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 2 weeks ago #1058

• Oliwia
  • Junior Boarder
Zawsze zastanawiała mnie kwestia tych butów. Z góry przepraszam, jeśli kogoś urażę albo zabrzmię niedorzecznie , ale... czy spod świątyni nikt ich nie zwinie? Czy takie wchodzenie wszędzie na boso jest higieniczne...? Czy jeśli nie wiemy co zrobić, bo przed domem czy świątynią nie stoją żadne inne buty, to zawsze lepiej jest je zdjąć niż nie zdjąć? Czy dotyczy to tylko świątyń i prywatnych domów, czy jeszcze jakichś innych miejsc?

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 1 week ago #1066

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
czy do swiatyni idzie sie po zwijanie butow?

jesli ktos obawia sie zdejmowania butow, ze wzgledow higienicznych, to moze wlozyc skarpetki.
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 1 week ago #1067

• Oliwia
  • Junior Boarder
No właśnie - skarpetki - to już lepiej brzmi. Ja osobiście wolę oglądać czyjeś skarpetki niż bose stopy

No jasne, że nikt nie idzie do świątyni po łupy, ale czasem okazja czyni złodzieja. No ale wierzę, że Tajowie nie są tacy

Re: Poradnik dobrych manier 1 month, 1 week ago #1068

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
nigdy nie slyszalem, zeby ktos kradl buty czy sikal do chrzcielnicy (przypuszczam, ze to drugie zdarza sie czesciej, niz to pierwsze - sam mialem nieodpata ochote, nie raz i nie dwa. Mialem okazje, ale wybralem spacer do lazienki)
Last Edit: 1 month, 1 week ago by massagewarsaw.

Re: Poradnik dobrych manier 1 week, 5 days ago #1090

• michal
  • Fresh Boarder
  • Sklep Tajski, www.tajskijedwab.pl
Co do kradzieży butów sprzed świątyni, też nie słyszałem, natomiast co do drugiego o czym piszesz, szkoda słów ... lepiej było się nie wychylać z takimi zachciankami na forum publicznym :/
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.29 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)