Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Kilka pytań które jeszcze nie padły.
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Kilka pytań które jeszcze nie padły.

Kilka pytań które jeszcze nie padły. 1 year, 7 months ago #337

• Michał
Witam.
Mam kilka pytań, na które nieznalazłem odpowiedzi. Mam nadzieje, że mi pomożecie:

Lece do Tajlandii na 2,5 tyg. Na początku mojej wycieczki chciałbym wysłać kilka kartek pocztowych/list do Polski (wiem, można posłać maila - ale kartka miałaby większy klimat). Chciałbym, aby kartka/list dotarła do Polski przed moim powrotem (tata jak wysyłał, to pocztówka doszla 2 tyg po jego powrocie).

Pytanie:
1. Czy jest jakis odpowiednik polskiego listu poleconego/priorytetowego, aby pocztówka/list dotarły po ok 2 tyg od wysłania? Jak wyglądają ceny takich znaczków?

Chciałbym z Tajlandii przywieźć troche tamtejszego alkoholu. Będę miał ze sobą tylko bagaż podręczny. Chciałbym alkohol kupić w zwykłym sklepie, a nie na lotnisku.

Pytanie:
2. Czy nie będzie problemem przejśćkontrole bagażową z torbą z kilkoma butelkami z alkoholem (butelek nie bedzie az tak dużo). Czy trzeba będzie zapłacić jakieś cło na którym z lotnisk (Bangkok, Helsinki, Warszawa?)

3. Czy dalej jest popularne targowanie się o cene przy zakupie jakis pierdółek/pamiątek?

To jak narazie tyle. Jak cos jeszcze przyjdzie mi do głowy to się odezwę.ac

O: Kilka pytań które jeszcze nie padły. 1 year, 7 months ago #338

• bibol
  • Junior Boarder
1. Można wysłać kartki drogą lotniczą. Moje doszły w półtora tygodnia mniej więcej. Ceny niestety nie pamiętam.
2. Będzie. Na pokład nie można chyba wnieść butelek, kupionych poza strefami bezcłowymi. W normalnym bagażu ja nie miałem problemu z alkoholem.
3. Na targu tak. W sklepie raczej nie

O: Kilka pytań które jeszcze nie padły. 1 year, 7 months ago #339

• Michał
A czy musiałeś płacić jakieś cło? I czy mają tam jakiś typowy alkohol dla tego rejonu (poza piwem)

O: Kilka pytań które jeszcze nie padły. 1 year, 7 months ago #340

• bibol
  • Junior Boarder
nieee żadnego cła nie płaciłem. ja dostałem butelkę owocowego wina z tamaryndowca od znajomego. i to był litr. drugi litr miałem jakiegoś tajskiego bimbru (yadong) w sklepach tego raczej nie sprzedają...znajomi mi to przynosili zawsze i jedna butelkę zabrałem ze sobą. kolejny litr. plus piwo. i było ok
właśnie mi znajoma powiedziała że jest niby limit do 2 litrów. nie wiem skąd to wie...wychodzi na to że miałem szczęście;)
Last Edit: 1 year, 7 months ago by bibol.

O: Kilka pytań które jeszcze nie padły. 1 year, 7 months ago #341

• Michał
No mnie doszły słuchy, że można przewieźć 1 litr. Cło płaci sie na lotnisku w polsce, wiec nie bedzie bariery językowej przy ewentualnym tłumaczeniu się. W razie czego moze i mi szczescie dopisze
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.22 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)