Welcome, Guest
Username Password: Remember me

TOPIC: TOP 10

TOP 10 1 year, 8 months ago #257

• Magda
  • Administrator
Zapraszamy do dyskusji nad zaproponowaną przez nas listą 10 miejsc, które po prostu trzeba zobaczyć w Tajlandii:

Przeczytaj artykuł: 10 miejsc, które musisz odwiedzić, aby poznać Tajlandię

1. Pałac Królewski w Bangkoku
2. Zburzona Ajutthaja
3. Rajskie plaże Phuket
4. Nocny Bazar w Chiang Mai
5. Wioski górskich plemion północy
6. Zatoka Phang Nga
7. Ancient City – Tajlandia w miniaturze
8. Sukhotai podczas obchodów Loi Krathong
9. Most na rzece Kwai
10. Park Narodowy Khao Yai

Coś dodać? Coś ująć?
Last Edit: 7 months, 1 week ago by Magda.

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #258

• Tety
  • Junior Boarder
dodałabym: Lopburi - miasto małp! - to trzeba zobaczyć!

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #260

• bibol
  • Junior Boarder
Ja dodam od siebie Park Narodowy Erawan i 7 stopniowe wodospady, a także muzeum miniatur w Pathayi

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #262

• Nat
Mi przyszło na myśl jeszcze jedno miejsce. Może nie jest popularne, ale można tam się świetnie zabawić Chodzi mi o Dream World w Thanyaburi. Polecam również wodospady erawan o których pisał bibol. Mi niestety nie udało się wejść na 7 stopień...

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #264

• Ja chcę do tropików!
Ancient City brzmi jak miejsce absolutnie niezwykłe. Czy tak jest w istocie?
Last Edit: 2 months, 2 weeks ago by Magda.

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #266

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
troche ciezko byloby to zobaczyc za jednym razem, po rozproszone (i musialo by to byc w czasie Loi Krathong).

ad 3 - w phukecie sa plaze, jak wszedzie indziej. Nigdy nie bylem, ale przypuszczam, ze jest ich mniej (bo zawalone przez lezaki i stragany) i oblezone przez obnosnych sprzedawcow lodow, gazet, sarongow, papieru toaletowego i wszystkiego innego.

ad 6 ciekawych zatok jest wiele, tak samo jak wysp. Phang Nga jest oblezona przez turystow i zatoka tez pewnie pelna motorowek, skuterow wodnych etc.

ad 9 most na rzece kwai jest przereklamowany (przez film), most jak most - zaden wyczyn inzynieryjny.

w ich miejsce dodal bym swiatynie wat pho w bangkoku (najstarsza i najbardziej znana w bangkoku - po wat phra kaw, z emeraldowym budda, przy palacu wielkim), gore inthanon (najwyzsza w tajlandii, ostatnia gora w pasmie himalajskim, 2500m - czyli jak rysy - ale wjezdza sie na czubek asfaltowa droga).

Do tego przeplyw lodka po rzece chao phraya w bangkoku i po jego kanalach - jest to tradycyjny sposob podrozowania w tajlandii, powoli odchodzacy, dlatego warto jeszcze sie zalapac na ten powiew przeszlosci.
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac
Last Edit: 1 year, 8 months ago by .

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #268

• Miki
massagewarsaw napisał:
ad 3 - w phukecie sa plaze, jak wszedzie indziej. Nigdy nie bylem, ale przypuszczam, ze jest ich mniej (bo zawalone przez lezaki i stragany) i oblezone przez obnosnych sprzedawcow lodow, gazet, sarongow, papieru toaletowego i wszystkiego innego.

ad 6 ciekawych zatok jest wiele, tak samo jak wysp. Phang Nga jest oblezona przez turystow i zatoka tez pewnie pelna motorowek, skuterow wodnych etc.

ad 9 most na rzece kwai jest przereklamowany (przez film), most jak most - zaden wyczyn inzynieryjny.
[/quote]
massagewarsaw napisał:

Tu trochę pesymistyczny obraz Tajlandii

Ja myślę, że jednak jest coś pociągającego w zobaczeniu tych osławionych miejsc znanych z filmów itp., ale oczywiście swój urok mają też te mniej znane, a tym samym mniej oblegane zakątki.

Z całego serca popieram pomysł z górą Inthanon! Podpisuję się pod nim nogami i rękami

no i przejażdżka wrzecionowatą łodzią... koniecznie!

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #269

• Miki
Jejku, coś mi nie wyszło z tym cytowaniem... wybaczcie

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #270

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
nie jest to ani pesymistyczny, ani optymistyczny obraz tajlandii, nie kierowalem sie emocjami, ale napisalem dlaczego uwazam, ze cos nie powinno (czy co w to miejsce powinno) znalesc sie na liscie 10 "musisz zobaczyc".

taka lista, oczywista, z definicji jest subiektywna - bo kazdego co innego kreci.

nie widze powodu, dlaczego cos widziane z ekranu telewizora, musi byc zobaczone na zywo - przeciez ani plaze phuketu, zatoga ngan czy most na kwai nie sa niczym szczegolnym, a ustepuja innym podobnym.
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac

O:TOP 10 1 year, 8 months ago #271

• bibol
  • Junior Boarder
massagewarsaw napisał:
nie jest to ani pesymistyczny, ani optymistyczny obraz tajlandii, nie kierowalem sie emocjami, ale napisalem dlaczego uwazam, ze cos nie powinno (czy co w to miejsce powinno) znalesc sie na liscie 10 "musisz zobaczyc".

taka lista, oczywista, z definicji jest subiektywna - bo kazdego co innego kreci.

nie widze powodu, dlaczego cos widziane z ekranu telewizora, musi byc zobaczone na zywo - przeciez ani plaze phuketu, zatoga ngan czy most na kwai nie sa niczym szczegolnym, a ustepuja innym podobnym.

Zgadzam się. Wiele miejsc jest przereklamowanych. A jeśli jest coś fajnego, to tłumy turystów i komercyjne nastawienie psują efekt. Przed wyruszeniem na wycieczkę, warto poszukać informacji co oprócz reklamowanych atrakcji oferuje dane miejsce, bo czasami parę kilometrów dalej znajdziemy coś znacznie lepszego niż to co pokazują w tv
Time to create page: 0.31 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)