Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Jedzenie na ulicach

Jedzenie na ulicach 1 year, 9 months ago #193

• smile
  • Junior Boarder
Pytam doświadczonych w boju podróżników: jak to jest z tymi pysznościami z ulicznych straganów? Bezpieczne? Niebezpieczne? A może jakieś złote rady, wskazówki?

Uliczne stragany to taki wspaniały przejaw tajskiej kultury, że aż szkoda by było nie skorzystać z serwowanych tu specjałów.

A jednak czasem można mieć obawy...

Jak to wygląda "w praktyce"?

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 9 months ago #197

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
jedz gdziekolwiek juz sa biesiadnicy - swiadczy to o dobrej jakosci i cenie, wsrod lokalnych.

wybieraj miejsca, gdzie przygotowuje sie posilek na twoich oczach, raczej niz juz przygotowane dania - orpcz tego, ze swierze, to zrobione do twojego smaku (mozesz np chciec mniej pikantne i mniej slodkie, niz smak kurcharza czy wiekszosci biesiadnikow), chodziaz jesli jestes w drodze i nie masz wiele czasu na posilek, to oczywiscie bierz danie gotowe.
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 9 months ago #200

• shch00r
  • Fresh Boarder
Nam znajomy polecał tzw. szlak ceratowy - jesz tam gdzie lokalni, i gdzie są ceraty na stołach Nawet moja żona, która ma dość wrażliwy żołądek nie miała żadnych problemów. A jedzenie, jak wszyscy wiemy - pyszne

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #210

• Tety
  • Junior Boarder
A ja powiem tak - uważam, że taka tajska kucharka ze straganem ulicznym dużo bardziej dba o smak i swieżość swojego jedzenia niż niejedna restauracja w Europie - a to dlatego, że od tej jakości zależy ilu klientom sprzeda to jedzenie jutro, pojutrze, ... bo tylko w ten sposób zarobi na życie. Klient niezadowolony, już więcej nie kupi.

Osobiście, z żalem , unikam tylko różnych napojów robionych na ulicy. Tylko dlatego, że dodają lód, do którego nie mam zaufania (chociaż teoretycznie jest robiony z wody źródlanej). Inni moi towarzysze kupują i nigdy nie narzekali.

Podzielam rady poprzedników - gdzie są tubylcy, tam dobre jedzenie

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #213

• bibol
  • Junior Boarder
A ja jadłem wszędzie gdzie było tanio. Czasami nie ma Tajów w restauracji a to nie znaczy, że nie serwują dobrych potraw. Przez 4 miesiące stołowałem się na ulicy i nie miałem żadnych problemów żołądkowych

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #215

• massagewarsaw
  • Gold Boarder
  • kurs masaz tajski warszawa
wlasnie najtansze (i najlepsze) sa najbardziej oblegane.

Warto spytac o rekomendacje tubylcow, np recepcjoniste, taksowkarza
massagethai.info - kursy masazu tajskiego warszawa, wynajem domu w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #217

• martek28
  • Fresh Boarder
Witam, wróciłem tydzień temu z Kata beach-Phuket, byłem 3tyg. i żałuje że dopiero pod sam koniec pobytu przełamałem się i spróbowałem jedzenia z ulicy, jest bardzo smaczne, ale trzeba być pewnym że jest świeże, Naleśniki też polecam, z owocami, małżeństwo z malezji stoi co wieczór na Koktanode Road takim motorkiem z doczepionym czymś ala kuchenki... Jedzenie z ulicy jak najbardziej polecam. Pozdrawiam!!! Smacznego
Last Edit: 1 year, 8 months ago by martek28.

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #218

• smile
  • Junior Boarder
No właśnie, miałem nadzieję, że właśnie tak to wygląda.

Oficjalne stanowisko lekarskie jest na "nie", ale chyba bardziej przypadną mi do serca rady aktywnych podróżnych.

Przecież to aż żal nie spróbować na własnym podniebieniu tych wszystkich specjałów!

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #219

• smile
  • Junior Boarder
A takie rady jak ta ostatnia (martek28) lubię najbardziej. Dokładnie powiedziane gdzie i u kogo warto zjeść

Zaczynam sporządzanie kulinarnej mapy:

Phuket - Kata Beach - małżeństwo z motorkiem (naleśniki)
...
...

Jakieś inne propozycje?

O:Jedzenie na ulicach 1 year, 8 months ago #220

• shch00r
  • Fresh Boarder
To ja jeszcze dorzuce sushi z wozka (Mr. Sushi to sie chyba zwie) w dwoch miejscach:
Bangkok - River City, przy przystani
Phunek - Bangla Rd. przed wejsciem do duzego domu handlowego.
Swieze sushi za 10 BHT sztuka!
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.29 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)