Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Najlepsza pora

Najlepsza pora 1 year, 11 months ago #46

• Ryszard
  • Fresh Boarder
Jeśli ktoś nurkował w tych rejonach, proszę o informacje: jaka pora roku ze względu na warunki pogodowe jest najlepsza? czytałem, że przełom grudnia - kwietnia, czy ktoś to może potwierdzić?

O:Najlepsza pora 1 year, 11 months ago #49

• dresik
  • Fresh Boarder
Potwierdzam. Najlepsza pora na wyprawy nurkowe to przełom grudnia-kwietnia. W tym okresie nie ma zjawisk typu monsuny czy pora deszczowa. Temperatura wody najczęściej oscyluje w granicach 27-31 stopni C. Morze wtedy jest przejrzyste i spokojne. Polecam archipelag Similany gdzie widoczność sięga od 15 do 40 m.

O:Najlepsza pora 1 year, 11 months ago #68

• Ryszard
  • Fresh Boarder
Wybieram się do Tajlandii w grudniu, więc wygląda na to, że powinienem mieć już fajną wodę. Zastanawiam się tylko gdzie uderzyć? Zatoka Tajlandzka czy Andamany? Czytam tak sobie, że Ko Tao to niezłe miejsce, ale troche się boję komercji i wysokich cen

O:Najlepsza pora 1 year, 10 months ago #106

• greg
  • Administrator
Ja polecałbym Ci mimo wszystko Ko Tao - jest tam niezła infrastruktura i duża konkurencja, no ale rafa też przez to trochę zniszczona. Na morzu Andamańskim wiele raf ucierpiało po Tsunami w 2004 roku, a ich odbudowa to wieeeele lat

O:Najlepsza pora 1 year, 9 months ago #195

• smile
  • Junior Boarder
Jeszcze nigdy nie nurkowałem w Tajlandii

Jak to w ogóle wygląda?

Rozumiem, że to jest takie nurkowanie z rurką, do którego nie trzeba mieć specjalnych kursów, perfekcyjnego stanu zdrowia itp.?

A jak wygląda sprawa sprzętu? Czy to bezpieczne? (Pewnie brzmię momentami hipochondrycznie, ale robię rekonesans

O:Najlepsza pora 1 year, 9 months ago #208

• MrYogi
  • Fresh Boarder
Nurkowanie to z całym osprzętem a nie z rurkę
Jakość usług i sprzętu jest na bardzo dobrym poziomie.

Jeśli nie masz o tym pojęcia to na Phuket jest polskie centrum nurkowe i masz szkolenie po polsku. ( Ja u nich robiłem )

O:Najlepsza pora 1 year, 8 months ago #212

• Tety
  • Junior Boarder
z rurką to snorkeling , okulary też się przydają

a wygląda super - sama uprawiam, żaden kurs nie jest potrzebny, zadowolenie = gwarantowane!

O:Najlepsza pora 1 year, 7 months ago #317

• Pawel
Witam,

Od dwóh lat nurkuję w Tajlandii
i mam nadzieje że trochę wyjaśnię niektórym sprawę nurkowań w Tajlandii.
Pora do nurkowania zależy od miejsca czy jesteśmy po wschodniej(zatoka) czy zachodniej stronie.

Najlepsza miejsca do nurkowania (to moje typy rzecz jasna i ktoś może się nie zgadzać):

Zachodnia część:

1. Wyspy Surin (tłoczno
2. Symilany (bardzo tłoczno)
3. Koh phi phi (bardzo tłoczno, duża ilość szkół, mała wyspa)
4. Koh Lipe

Pomijam mniejsze wyspy.

Najlepszy okres listopad - marzec
Kwiecień maj - ok ale dosyć gorąco
przez resztę czasu pada lub mocno wieje, odradzam

Wschodnia część:
1. Chumpon (najlepsza miejsca ale słaba infrastruktura)
2. Koh Tao (tłoczno ale wciąż ok, duża ilość szkół, mała wyspa)
3. Koh Phangan(dziwne i ciekawe miejsce, tutaj mam polskie centrum nurkowe, blisko do Sail Rock najlepszy sajt po tej stronie blisko do sajtów kotao i antong Park)
4. Koh Chang ( wciąż dziewiczo ale sajty słabe)
5. Koh Samui (odradzam)
Sezon na nurkowanie jest prawie cały rok .
Najlepszy okres październik i kwiecień (rekiny wielorybie na Sail Rock i Chumpon). Styczeń
sezon wysoki : grudzień - kwiecień oraz Sierpień- Październik
maj, czerwiec,lipiec - ok ale dosyć gorąco (żółwie)

Listopad - pora deszczowa (choć ostatni rok bez deszczu)

Istnieją dwie Polskie szkoły: jedna na Phuket prowadzona przez Piotra i Małgosię www.nurkowanie.info.pl. Dobry dostęp do Symilian.

Oraz druga prowadzona przeze mnie w zatoce na Koh phangan Adres :
www.one2dive.com lub na FB www.facebook.com/pages/wwwone2divecom/116573185022134?ref=ts
Od Października mamy własny resort właśnie w tym tygodniu wrzucę pełne info na stronę.
Mamy Duże Centrum na samej plaży, dwie łodzie, nowy sprzęt 4-5 instruktorów mówiących różnymi językami itp.

W razie pytań służę pomocą.
Nurkowałem prawie we wszystkich możliwych miejscach w Tajlandii.

Re: O:Najlepsza pora 6 months, 1 week ago #765

• mickanovi
  • Fresh Boarder
Pawel, orientujesz się może, jak w chwili obecnej wygląda sytuacja w zatoce Pattaya? Czy w związku z powodzią nie pojawiło się w okolicy jakieś szczególne zanieczyszczenie wód, które mogłoby przeszkodzić w aktywnym wypoczynku i nurkowaniu? Jak oceniasz ogólnie tą lokalizację?

Re: O:Najlepsza pora 5 months, 1 week ago #913

• AsianDivers
  • Fresh Boarder
  • Wycieczki po polsku na Phuket
Najlepsze nurkowiska Tajlandii znajdują się na Morzu Andamańskim (same Andamany należą do Indii, kawałek drogi od nas )
Koh Tao jest tłoczne i skomercjalizowane. Można za to znaleźć tam najtańsze (i niekoniecznie najlepsze) kursy nurkowania w regionie.
Similany nie są tłoczne - rzadko się zdarza, że na nurkowisku są 2 łodzie, najczęściej 1 - to chyba nieźle.
El Nino uderzyło nie tylko w Tajlandii (w tym też na Koh Tao, ale tam i tak niewiele widać przy kilkumetrowej widoczności) ale również w Indonezji, Filipinach, Oceanie Indyjskim. Koh Tao nie zostało cudownie ocalone
Zapraszamy na wycieczki lądowe i nurkowanie na Phuket z polskim przewodnikiem.
www.nurkowanie.info.pl/pakiety-wakacyjne/wycieczki-po-phuket?lang=pl-PL
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.29 seconds
Zmień język Thailand Thailand (English) Tailandia Tailandia (Español) Tailandia Тайланд (Русский) Thailand Thailand (Deutsch) Tajlandia Tajlandia (Polski)