Czy jedzenie kupowane na ulicy jest bezpieczne?

Odpowiedź

Wielu turystów zadaje sobie to pytanie, gdyż jedzenie sprzedawane na przydrożnych straganach jest bardzo popularne, należy do najtańszych w Tajlandii i pachnie niezwykle kusząco.

Choć tego typu jadłodajnie nie podlegają kontroli specjalnych służb sanitarnych, zdecydowana większość turystów chwali sobie uliczną kuchnię. Oczywiście nie zaszkodzi przyjrzeć się serwowanym daniom czy owocom, gdyż ich świeżość często sprawdzić można „na oko”, jednakże ryzyko zatrucia pokarmowego nie jest większe niż w każdej innej restauracji czy to w Tajlandii czy w Polsce.

Wiele zależy także od naszego przystosowania do kulinarnych nowości. Niektórzy bowiem mogą odchorować zmianę zwyczajów żywieniowych nie koniecznie z winy nieświeżego jedzenia, a z powodu wrażliwego żołądka.

Najlepiej jest wybierać tych sprzedawców, u których kupują miejscowi. Zaleca się szczególną ostrożność w kupowaniu potraw mięsnych i rybnych. Lepiej unikać surowych owoców morza i wędlin.

Nie poleca się kupowania owoców i warzyw przygotowanych wprost do zjedzenia, gdyż mogły być one myte w zanieczyszczonej wodzie z kranu. Lepiej jest kupić zwykłe owoce i obrać je ze skórki.
 

Kategorie