Zupy są smaczne, sycące i rozgrzewające. W Polsce królową zup jest oczywiście rosół, ale kochamy też pomidorową, ogórkową czy barszcz biały. Zupy popularne są również i w Tajlandii, choć tu wyglądają i smakują nieco inaczej niż te dobrze nam znane, choć i w nich można się zakochać.

Tajlandia | Tajska zupa Tom Yum
Tajlandia | Tajska zupa Tom Yum (by intial-t )

Makaron ryżowy i chilli – główne składniki tajskich zup?

Tajskie zupy charakteryzuje ostry smak (składnikiem każdej z nich jest papryczka chilli) oraz cudowny aromat. Na pozór wyglądają podobnie: z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa albo krewetek, posypane kolendrą albo szczypiorem. Każda jednak różni się smakiem. Warto skosztować każdej z nich, by wybrać tę najlepszą.

Poniżej przedstawiamy kilka popularnych tajskich zup.

Tom Yum

Najpopularniejszą tajską zupą jest Tom Yam Kung – ostra zupa przygotowana na bazie bulionu, z dodatkiem krewetek. W przepisie są również m.in: papryczki chilli, trawa cytrynowa, limonka, sos rybny, galangal, liście papedy oraz kolendra.

Tom yam Kai zamiast krewetek ma kurczaka.

Zupa jest niezwykle smaczna, ale i… ostra!

Kuay Jab

Kuya Jab jest mniej popularną zupą niż Tom Yum, ale na pewno niemniej smaczną. Przygotowywana jest z makaronu ryżowego w kształcie rurek (jak makaron penne), mięsa wieprzowego (również podroby) oraz jajek.  Całość posypana jest drobno posiekanym szczypiorkiem. U jednych wzbudza obrzydzenie, inni uważają ją za najsmaczniejszą tajską zupę.

Tajlandia | Tom Kha w towarzystwie soku owocowego
Tajlandia | Tom Kha w towarzystwie soku owocowego (by ilweranta )

Tom kha Gai

Jeśli mamy ochotę na słodko-kwaśną zupę, Tom kha Gai będzie idealna. Połączenie cukru i mleczka kokosowego z sokiem z limonki, galangal, sosem rybnym i papryczką chilli, daje aromatyczny, lekki i orzeźwiający smak. Tom kha Gai zawiera mięso kurczaka.

Kaeng som

Kaeng som jest kwaśno-ostrą zupą popularną głównie w środkowej Tajlandii. Gotowana z dużą ilością warzyw, np. marchwi, szparagów czy kapusty, z dodatkiem ryby lub krewetek. Obowiązkowym dodatkiem jest tamaryndowiec, cukier trzcinowy oraz chilli. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Inne odmiany tej zupy zamiast ryby zawierają mięso kurczaka albo wieprzowinę.

Khao soi

Khao soi to przepyszna zupa z dodatkiem grubo pokrojonej wieprzowiny, pomidorów, papryczki chilli, czosnku oraz sfermentowanych ziaren soi. Zupa posypana jest kiełkami fasoli mung oraz drobno posiekaną szalotką. Khao soi popularna jest również w Laosie.

Tajlandia | Zupa Khao Soi
Tajlandia | Zupa Khao Soi (by avlxyz )




Zainteresować Cię również mogą ...



Dodaj komentarz

Pamiętaj proszę o polityce komentarzy. Komentarze służą do wyrażania opinii na temat opublikowanego tekstu, albo zadawania pytań jego dotyczących. Nie służą do reklamowania własnych stron ani zadawania pytań nie związanych z tematem wpisu. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt. Komentarze od niezalogowanych użytkowników, wymagają zatwierdzenia przez administratora.


Kod antysapmowy
Odśwież