Sos rybny jest popularnym dodatkiem do potraw tajskich. Jak sama nazwa wskazuje: robiony jest z ryb. Oprócz nich w składzie znajdziemy jeszcze tylko wodę i sól.

Tajlandia | Sos rybny robiony jest z fermentowanych ryb
Tajlandia | Sos rybny robiony jest nie inaczej, jak tylko z ryb, a uściślając: ze sfermentowanych ryb (by 36464510@N03 )

Ulubiony dodatek Tajów

Sos rybny jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw w Tajlandii. Doprawia się nim np. zupy lub marynuje mięsa. Charakteryzuje go intensywny zapach i rybi posmak – zagranicznym turystom nie zawsze to odpowiada i bywa, że wystrzegają się oni potraw z dodatkiem tego sosu.

Ciekawostką jest fakt, że sosy rybne mogą się różnić w zależności od kraju, w którym są wytwarzane. Przykładowo, w Wietnamie charakteryzuje je lekko słodki smak, bo podczas procesu fermentacji dodawany jest cukier.

Jak się robi sos rybny?

Sam proces przygotowania sosu rybnego jest dla większości turystów raczej zniechęcający. Budzi zdziwienie i, nie ukrywając, obrzydzenie. Trudno uwierzyć, że z czegoś tak nieapetycznego może powstać tak bardzo popularny w krajach azjatyckich sos.

No właśnie, jak się robi sos rybny?

Oczywiście z ryb, najlepiej z pięciu gatunków. Te powinny być świeże, dobrze umyte i posypane solą. Tak przygotowane ryby wrzuca się do glinianych naczyń, zalewa wodą,  przykrywa matami bambusowymi i wystawia na słońce.

Proces fermentacji trwa około 9-12 miesięcy. Co jakiś czas maty się odkrywa – jest to niezbędne, wtedy sos staje się jeszcze smaczniejszy. Następnie sfermentowane ryby filtruje się, a ciecz przelewa do szklanych naczyń, które przez około dwa tygodnie „wygrzewają” się w promieniach słonecznych. Po tym czasie sos jest gotowy do spożycia.

Tajlandia | Sos rybny charakteryzuje się brązową barwą oraz specyficznym zapachem
Tajlandia | Sos rybny charakteryzuje się brązową barwą oraz specyficznym zapachem (by johnjoh )

Jaki sos rybny jest najlepszy?

W sprzedaży dostępne są sosy z pierwszego, drugiego oraz trzeciego „tłoczenia”. Najsmaczniejsze, ale i najdroższe, są oczywiście te pierwsze. Wystrzegajmy się tanich sosów, które odbiegają smakiem od tych prawdziwych, powstałych poprzez fermentację, czyli gotowanych ryb w wodzie morskiej, następnie filtrowanych i przelewanych do butelek.

Wybierajmy sosy czerwono-brązowe, w szklanych butelkach. Pamiętajmy, ze te najlepsze jakościowo, zawsze są najdroższe.

Tajlandia | Sos rybny na skalę przemysłową robiony jest w dużych beczkach
Tajlandia | Sos rybny na skalę przemysłową robiony jest w dużych beczkach (by peymanz )




Zainteresować Cię również mogą ...



Dodaj komentarz

Pamiętaj proszę o polityce komentarzy. Komentarze służą do wyrażania opinii na temat opublikowanego tekstu, albo zadawania pytań jego dotyczących. Nie służą do reklamowania własnych stron ani zadawania pytań nie związanych z tematem wpisu. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt. Komentarze od niezalogowanych użytkowników, wymagają zatwierdzenia przez administratora.


Kod antysapmowy
Odśwież