Za oknem szaro, zimno i mokro. Może tak poprawić sobie nastrój aromatycznym daniem  z nutą egzotyki?. Jedną z najpopularniejszych tajskich potraw jest Pad Thai. Koniecznie warto spróbować!

Tajlandia | Pad Thai nie tylko dobrze smakuje, ale i pięknie wygląda
Tajlandia | Pad Thai nie tylko dobrze smakuje, ale i pięknie wygląda (by T.Tseng )

Pad Thai – danie uliczne?

Pad Thai jest ulubionym daniem nie tylko Tajów, ale i turystów z zagranicy. Serwowane jest niemal w każdej restauracji oraz na straganach ulicznych (niektóre z nich serwują tylko to danie). Cena za porcję rozpoczyna się już od 25 bahtów. W restauracjach jest oczywiście drożej, ale czy na pewno smaczniej? Najlepiej spróbować porcji sprzedawanej na ulicy oraz w restauracji, aby mieć porównanie.

Na ulicach sprzedawane jest najczęściej w późnych godzinach popołudniowych.

Jak smakuje Pad Thai?

Głównym składnikiem Pad Thai jest makaron ryżowy. Dodatki mogą być różne, w zależności od przepisu kucharza, ale zazwyczaj są to: omlet, krewetki albo kurczak (czasem też mięso wieprzowe), kiełki fasoli mung, pasta tamaryndowca, tofu, czosnek, rzepa marynowana, papryczka chilli oraz sos rybny. Danie udekorowane jest najczęściej orzeszkami ziemnymi oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dziś Pad Thai ma wiele wariacji i przyrządzane jest w wielu azjatyckich krajach.

Tajlandia | Przygotowanie Pad Thai wcale nie jest trudne
Tajlandia | Przygotowanie Pad Thai wcale nie jest trudne (by hwynn )

Składniki na Pad Thai

  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • Pierś kurczaka lub 20 g krewetek królewskich
  • Kostka tofu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek sosu rybnego
  • 1 papryczka chilli
  • Pasta tamaryndowca
  • Kiełki fasoli mung
  • 1 limonka
  • Olej do smażenia

Do dekoracji:

  • Pokrojony szczypior
  • Kilka łyżek pokruszonych orzeszków ziemnych

Tajlandia | Na ulicach Bangkoku można podpatrzeć jak się przyrządza Pad Thai
Tajlandia | Na ulicach Bangkoku można podpatrzeć jak się przyrządza Pad Thai (by ktao1 )

Przygotowanie Pad Thai

  1. Makaron namoczyć w wodzie, aż zrobi się miękki.
  2. Posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chilli, sos rybny i sok z limonki dokładnie wymieszać, tak aby powstała pasta.
  3. Do pasty dodać makaron, ponownie wymieszać i podsmażyć.
  4. Na patelnię lub wok wlać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i podsmażyć aż się zarumieni.
  5. Na drugiej patelni (woku) podsmażyć krewetki lub pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
  6. Połączyć na patelni (woku) wszystkie składniki (makaron, krewetki i tofu), dodać pastę tamaryndowca, kiełki fasoli mung, oraz rozbite surowe jajko. Smażyć kilka minut.
  7. Danie podawane jest z orzeszkami ziemnymi, pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Tajlandia | Pad Thai najpopularniejsze jest z krewetkami
Tajlandia | Pad Thai najpopularniejsze jest z krewetkami (by sharonang )




Zainteresować Cię również mogą ...



Dodaj komentarz

Pamiętaj proszę o polityce komentarzy. Komentarze służą do wyrażania opinii na temat opublikowanego tekstu, albo zadawania pytań jego dotyczących. Nie służą do reklamowania własnych stron ani zadawania pytań nie związanych z tematem wpisu. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt. Komentarze od niezalogowanych użytkowników, wymagają zatwierdzenia przez administratora.


Kod antysapmowy
Odśwież