Chili to papryczki o bardzo ostrym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiadają również właściwości zdrowotne. Nic dziwnego, że Tajowie tak się nimi zajadają!

Tajlandia | Tajowie uwielbiają chili!
Tajlandia | Tajowie uwielbiają chili! (by seenful )

Chili w Tajlandii

Kuchnia tajska jest przepyszna, kolorowa, ale i… pikantna. Ba, uważana jest za jedną z najpikantniejszych na świecie! Chyba w każdej zupie pływają kawałki papryczki chili. Jedne są przyjemnie ostre, inne… piekielnie. Chili pełni też rolę dekoracji, jak w Polsce kawałek liścia sałaty czy ogórka.

Istnieje około 79 gatunków chili popularnych w Tajlandii.

Co ciekawe, podobno każdy Taj zjada średnio około 5 g papryczki chili dziennie!

Odmiany chili

  • Cayenne
  • Aji
  • Naga Jolokia
  • Trinidad Scorpion Butch T
  • Tabasco
  • Scotch bonnet
  • Rocoto
  • Piri-piri
  • Malagueta
  • Jalapeño

Właściwości zdrowotne chili

Chili posiada wiele właściwości zdrowotnych: obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na serce, oczyszcza drogi oddechowe, wspomaga w przeziębieniach oraz zapobiega zatruciom pokarmowym. Ponadto wykazuje działanie antyrakowe, przeciwzakrzepowe oraz przeciwbólowe.

Wartości odżywcze i witaminy papryczki chili w 100 g:

Witamina A – 952 IU
Witamina B6 – 0,5 mg
Kwas askorbinowy – 143,7 mg
Wapń – 14 mg
Żelazo – 1 mg
Potas – 322 mg           
Magnez – 36mg
Sód – 9 mg

Tajlandia | Tajowie zjadają podobno nawet 5 gramów ostrej papryczki dziennie
Tajlandia | Tajowie zjadają podobno nawet 5 gramów ostrej papryczki dziennie (by englishlikeanative )

Papryczka chili – ciekawostki

  • Ojczyzną chili jest Ameryka Środkowa.
  • Chili pomaga spalać kalorie.
  • Chili to owoc, nie warzywo.
  • Ostry smak chili nadaje alkaloid kapsaicyna.
  • W chili najostrzejsze są nasiona.
  • Im mniejsza papryczka chili, tym ostrzejsza.
  • Co najmniej ¼ ludzi na świecie zjada chili raz dziennie.
  • Jedzenie ostrego chili powoduje pocenie się, przez co ciało się ochładza.
  • Chili z powodzeniem może zastępować sól i pieprz.
  • Istnieje 10-cio punktowa skala poziomu ostrości stworzona w 1912 roku przez Wilbur’a L. Scoville’a.

Czy papryczka chili jest szkodliwa? Więcej o niej przeczytasz tutaj.

Tajlandia | Suszone chili
Tajlandia | Suszone chili (by ch1310 )




Zainteresować Cię również mogą ...



Dodaj komentarz

Pamiętaj proszę o polityce komentarzy. Komentarze służą do wyrażania opinii na temat opublikowanego tekstu, albo zadawania pytań jego dotyczących. Nie służą do reklamowania własnych stron ani zadawania pytań nie związanych z tematem wpisu. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt. Komentarze od niezalogowanych użytkowników, wymagają zatwierdzenia przez administratora.


Kod antysapmowy
Odśwież