304
(Głosy: 15, średnia ocena 4.07 na 5)
Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa?4.07 out of 5 based on 15 voters.

Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa?

Mała niepozorna papryczka potrafi zrobić w naszych ustach prawdziwą rewolucję: od delikatnego szczypania, po intensywne pieczenie, do uderzeń fal gorąca. Wielu zastanawia się, czy w gruncie rzeczy zdrowo jest spożywać produkt, na który nasze ciało reaguje tak gwałtownie?

Okazuje się, że pikantne strączki, tak popularne w potrawach kuchni azjatyckiej, tylko pozornie są takie straszne.

W rzeczywistości nie uszkadzają ani kubków smakowych, ani innych organów. Przeciwnie: te rośliny należą do najzdrowszych środków żywnościowych w ogóle.

Odkąd strąki chili opuściły wraz z Krzysztofem Kolumbem swoją południowo-amerykańską ojczyznę, co miało miejsce 500 lat temu, stały się wzbogaceniem menu na całym świecie.

Ostry smak chili pochodzi od zawartego w strąkach składnika zwanego capsaicina. Ten alkaloid zwodzi system nerwowy uczuciem palenia, na co organizm reaguje wytwarzaniem kojącej ból endorfiny.

Ten całkowicie nieszkodliwy efekt nie jest jedynym korzystnym działaniem małego strączka. Świeże chili zawiera dwa-trzy razy tyle witaminy C, co taka sama ilość owoców cytrusowych i może znacząco wpływać na stabilizację systemu immunologicznego.

W chili znajdują się także witaminy B1, B2, B6 i B12, jak również stabilizator układu krążenia - witamina P.

Małe strączki zawierają w sobie dużą ilość cennych minerałów, jak: potas, wapń, magnez, fosfor i cynk.

Ze względu na tę jedyną swoim rodzaju mieszankę oraz brak cholesterolu, od dawna przypisuje się strączkom papryki działania lecznicze. Są dobre na oczy i serce, pomagają przeciwko artretyzmowi, arteriosklerozie i reumatyzmowi, mają działanie bakteriobójcze. A jest możliwe, że leczą też choroby nowotworowe.

Zaszkodzić komuś mogłoby jedynie zjedzenie ogromnej ilości chili, co wydaje się raczej mało prawdopodobne. Jeśli ktoś chciałby zwiększyć obecność chili w swoim menu, może spokojnie przestać się bać „piekielnych” efektów ubocznych. Pieczenie może załagodzić szklanka mleka, a poza tym ostrość chili można zredukować już na wstępie usuwając ze strączków nasiona. 

Fot. Csuka András




Zainteresować Cię również mogą ...