Tag: Owoce i warzywa

Wigilia z nutką egzotyki

A gdyby tak na naszym wigilijnym stole pojawiły się dyskretne akcenty azjatyckie? Jedni decydują się na spędzenie świąt w Tajlandii, inni pozostają w domach przy tradycyjnej wigilijnej kolacji. Co z tymi, którzy cenią sobie tradycję, a jednocześnie tęsknią za egzotycznymi smakami?

Chili, czyli ulubiona przyprawa Tajów

Chili to papryczki o bardzo ostrym smaku. Oprócz walorów smakowych, posiadają również właściwości zdrowotne. Nic dziwnego, że Tajowie tak się nimi zajadają! Tajlandia | Tajowie uwielbiają chili! (by seenful ) Chili w Tajlandii

Również w kategorii: Kuchnia tajska

Papaja

Papaja to owoc tropikalny, którego ojczyzną jest Ameryka Środkowa, a konkretnie: Meksyk. Dzięki hiszpańskim podróżnikom, owoc ten trafił również do Azji i Afryki. Słodka, soczysta papaja na stałe zagościła m. in. w kuchni tajskiej.

Również w kategorii: Kuchnia tajska

Egzotyczne owoce Tajlandii

Owoce występujące w Tajlandii prezentują prawdziwe bogactwo gatunków i smaków. Odwiedzając tutejsze stragany znajdziemy zarówno kolczaste duriany, skupione w gronach longany, soczyste mangostany, orzeźwiające rambutany, ciężkie od mleka orzechy kokosa i wiele innych smaków i aromatów.

Również w kategorii: Kuchnia tajska, Przyroda Tajlandii

Kuchnia tajska

Czy mrówki są kwaśne? Jak smakują koniki polne? Czy kantalupa to danie obiadowe? Odpowiedź na te pytania z pewnością poznamy w Tajlandii. Aromat i egzotyka tutejszych potraw zachwyci nasze zmysły. Nie należy także dziwić się turystom fotografującym  pięknie podane dania.

Osy kontra szkodniki kokosów

Łącznie 211 milionów owadów błonkoskrzydłych z rodziny męczelkowatych zostanie wykorzystanych do zwalczania szkodników plantacji orzechów kokosowych. Są to gąsieniczniki z gatunku Bracon hebetor składające swoje jaja w ciele gąsienic żerujących na roślinach.

Również w kategorii: Przyroda Tajlandii, Newsy z Tajlandii
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>