Tag: Kuchnia tajska
Kae Sa Luk, czyli o "jedzeniu oczami"
Tajska kuchnia to nie tylko egzotyczne smaki i kuszące aromaty, ale także wspaniała uczta dla... oka. Artystycznemu rzeźbieniu z warzyw i owoców poświęcono niejedną książkę dla kucharzy i restauratorów. Wiele dekoracji jest tak kunsztownie wykonanych, że aż żal się nimi posilić.
Czym właściwie jest curry?
Czym właściwie jest curry? Zgłębiając tajniki kuchni tajskiej, i w ogóle – azjatyckiej, często spotkać się można z określeniem curry: czerwone curry, zielone curry, pasta curry itp. Czym właściwie jest owo curry?
Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa?
Czy piekielnie ostra papryka chili jest szkodliwa? Mała niepozorna papryczka potrafi zrobić w naszych ustach prawdziwą rewolucję: od delikatnego szczypania, po intensywne pieczenie, do uderzeń fal gorąca. Wielu zastanawia się, czy w gruncie rzeczy zdrowo jest spożywać produkt, na który nasze ciało...
Ryż jaśminowy odmładza?
Ryż jaśminowy odmładza? Zespół naukowców Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu w Chiang Mai odkrył obecność aktywnych substancji zapobiegających procesom starzenia w ziarnach ryżu jaśminowego.
Centrum Kulturowe Starego Chiang Mai
Wykwintna kolacja wśród rozbrzmiewających wokół dźwięków ludowej muzyki, a w tle: wirujące tancerki w kolorowych strojach, opowiadające swymi wdzięcznymi ruchami najdawniejsze dzieje i legendy królestwa – tak wyjątkowy wieczór spędzimy tylko w Centrum Kulturowym Starego Chiang Mai.